Zašto se boca šampanjca razbija o novi brod?

Zašto se boca šampanjca razbija o novi brod?

Pomorci kažu „da je brod kao čovek”. Kao i dolazak deteta na svet, i porinuće broda potrebno je svečano proslaviti.

Običaj da se pri porinuću novog broda ili prilikom odlasaka na prvu plovidbu razbije boca šampanjca o njegov trup, postoji dugi niz godina, zapravo je obležavanje tog svečanog trenutka poznat još od davnina, a povezan je i sa prizivanjem sreće. Naime, postoji priča da je pre 5000 godina jedan brodograditelj iz Babilona rekao: „Za sretnu i sigurno plovidbu bogovima žrtvujem vola“.

Drevni Grci, Rimljani i Egipćani takođe su tražili od svojih bogova da njihovim brodovima podare sreću i da štite njegovu posadu od loših usluva na dalekim morima. Tako su stari Grci tokom svečanosti isplovljavanja nosili vence maslinovih grana oko glave, pili vino u čast boga Posejdona i brod polivali vodom što se smatralo blagosiljanjem. U starom Rimu su o pramac broda razbijali posudu s crnim vinom koje je simboliziralo krv i to je trebalo udobrovoljiti Neptuna, boga mora. Drugi su narodi, poput Babilonaca, prinosili volove, Turci su žrtvovali ovcu, a Vikinzi i Tahićani nudili su bogovima ljudsku krv.

Religiozni aspekti „krštenja“ broda opstali su do savremenog doba, naročito u zemljama u kojima su stanovnici većinom rimokatolici. Poznat je slučaj kada se Malteški vitezovi u 17. veku krstili brod, a tom su se prilikom dva fratra molila na novom ratnom brodu i prskala svetu vodicu po njemu. Pre verskih vođa taj su zadatak obavljali članovi monarhije ili vojni službenici.

Pre Malteških vitezova, 1610. godine, princ od Walesa bio je prisutan prilikom porinuća broda „Prince Royal“ i tada je iz vrlo dragocenog pehara od plemenitog metala otpio gutljaj crnog vina pa ga zajedno s peharom bacio preko palube – za sreću.

Kako je to ipak bilo preskupo i nije bilo praktično, umesto bacanja pehara u more brod se ispraćao razbijanjem boce vina. U 19. veku vino je zamenjeno šampanjcem, budući da je to piće bilo popularnije među aristokratijom i zato se smatralo najboljim izborom za krštenje broda. Ta se praksa održala do danas, a u nekim se arapskim zemljama, umesto šamšpanjca, za sretnu i sigurnu plovidbu broda razbije boca kamiljeg mleka uz čitanje molitve iz Kurana.

Izvor: Pomorac.net

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *