Zašto je važno da pijemo vodu sobne temperature tokom leta

Zašto je važno da pijemo vodu sobne temperature tokom leta

Kada su leti temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, a nivo vlažnosti visok, pa ne možete normalno da dišete, najradije posegnete za čašom vode ili nekim napitkom s mnogo leda kako biste se rashladili.

Možda bi trebalo da budete oprezniji sa ledom jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma i da je na visokim temperaturama najbolje piti vodu odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje.  

Ukoliko pijete hladna pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i tokom letnjih vrućina.    

Kad steknete naviku konzumiranja vode sobne temperature, primetićete ogromno poboljšanje kada je probava u pitanju i bolje ćete se osećati tokom i nakon obroka. Konzumiranje toplog čaja na temperature od 30 stepeni je mnogima nezamislivo, ali takođe ima svojih prednosti.  

Topli napici će podstaći znojenje i tako će vas rashladiti, ali pod jednim uslovom – kada nivo vlage u vazduhu nije visok, zapravo kada je vazduh suv.  

Efekat će biti još bolji ako nosite odeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje, a to je najčešće slučaj sa odećom od prirodnih materijala.

Izvor: 021            
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *