VUKOVI SA SAVE I DUNAVA: Jedan dan na terenu sa patrolom rečene policije

VUKOVI SA SAVE I DUNAVA: Jedan dan na terenu sa patrolom rečene policije

Pripadnici Rečne policije u Beogradu pokrivaju dva najznačajnija vodotoka u Srbiji, odnosno ukupno 226 kilometara Save i Dunava. Prema rečima Saše Kneževića, pomoćnika komandira Policijske ispostave za bezbednost na rekama PU za grad Beograd, sada u toku nautičke sezone, pažnja je posebno usmerena na objekte na vodi.

Reporteri “Blica” proveli su dan sa patrolom Rečne policije. Ulazimo u čamac i iz ispostave kod Beogradskog sajma i krećemo u preventivni obilazak.

– Ugostiteljskih objekata i splavova-kućica ima oko 1.500 na našoj teritoriji, a pogotovo je koncentrisano na reci Sava. I sami znamo da su postavljeni jedni do drugih te je preko dana pažnja usmerava ka njima, gde veliki broj sugrađana dolazi da uživa. Međutum, tu često bude umešan i alkohol i svake godine nekoliko lica strada, jer skaču u vodu u takvom stanju, na visokim spoljnim temperaturama – kaže Saša Knežević dok prolazimo pored ovog urbanog dela reke.

Govoreći o opasnim situacijama na koje reaguju, Knežević kaže da je njihova patrola pre nekoliko dana uočila grupu mladića na brodu koji su se spustili iz čamca, zakačili kanape za brod i držali se rukama u zoni agregata, odnosno pogonskog motora, gde sigurno može doći do toga da oni sebi ugroze život.

I baš u tom trenutku razgovor nam prekida dečja graja u visini Kalemegdana. Patrola odmah menja smer i dolazimo do čamca, nasred plovnog puta, gde zatičemo četvoro dece i dvoje odraslih koji skaču u vodu.

Knežević odmah izdaje naređenja.

– Vaše ponašanje nije primereno za ovaj deo reke. Deca nemaju na sebi prsluke, nalazite se u plovnom putu. Ovde ima glisera, zbog čega može da nastupi neželjena situacija. Molim vas da se premestite u priobalje, u zonu u kojoj je bezbedno – rekao je Knežević nakon čega su se svi ukrcali na čamac i odvezli.

Prema rečima Kneževića, poslednje akcije Rečne policije bila su potonuća ovih objekata.

– Ovih dana nekoliko splav-kućica je potonulo. Takođe, nedavno se dogodila i brodska nezgoda, kada se brod “Podravina” nasukao na konstrukciju mosta kod Ostružnice i oštetila svoje korito – dodaje naš sagovornik.

Kako dodaje, na Dunavu posebnu pažnju obraćaju na velike brodove, gde se bore sa čestim pokušajim šverca goriva.

– Krijumčari pretovar najčešće vrše sa brodova koji su u tranzitu. U ranijem dogovoru sa kapetanom i posadom prilaze brodovima gde imaju napravljene specijalne delove na čamcu gde gorivo tankuju i izvrše primopredaju. To se dešava kod Slankamena, Banovaca i veomaje izraženo na teritoriji opštine Grocka – dodaje Knežević.


Za šest meseci spasli devet ljudi

Dok prolazimo ispod Brankovog mosta, Knežević kaže da oni obavljaju i spasavanje osoba koje pokušavaju da izvrše suicid skokom sa nekih od beogradskih mostova. Najviše slučajeva je, pokazuje, zabeleženo baš na ovom, najfrekventnijem mostu. Ekipa po pozivu u čamcu za spasavanje sa spremnom opremom izlazi na teren.

– Jedan od upečatljivijih slučajeva bio je pre nekoliko godina kada je jedan mladić skočio sa Brankovog mosta, prethodno isekavši sebi vene. Bilo je veoma teško spasti čoveka koji je već gubio svest u vodi, ali na sreću uspeli smo da ga spasimo – kaže Knežević.

Izvor: Blic / Miroslava Brkić
Foto: Goran Srdanov
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *