Vest, da se Norveško ostrvo ‘oslobodilo vremena’ i satova – ipak samo reklama

Vest, da se Norveško ostrvo ‘oslobodilo vremena’ i satova – ipak samo reklama

Nakon što je dospela na naslovne stranice, sa ostrvom koje je navodno odlučilo da se “oslobodi tiranije satova i vremena uopšte”, Norveška se ispravila: ipak je to bila samo marketinška kampanja, i to sporna.

Smešteno severno od Polarnog kruga, ostrvo Somarei je leti po celu noć okupano suncem. Sunce tamo ne zalazi 69 ​​dana izmedju maja i jula, dovoljno da poremeti tempo života kojem je ipak s vremena na vreme potrebna i noć.

Priča glasi da ostrvskih 320 stanovnika već jeste, ili bi najradije, pokrenulo kampanju da njihovo ostrvo postane prva “bezvremenska zona” sveta, oslobodjena ograničenja nametnutih satovima, barem leti te su sve satove okačili na ogradu jednog mosta, a vreme za sve poslove je na ostrvu postalo “fleksibilno”.

Ta neuobičajena inicijativa je oduševila medije širom sveta, uključujući i neke od najozbiljnijih i najuglednijih.

Problem: bio je to marketinški potez za privlačenje turista u severnu Norvešku, a “dogadjaj” je izmišljen.

Izvor te tvrdnje, državna agencija za promociju Norveške “Inovasjon Norge”, izvinila se danas zbog te reklamne akcije koja je postala lažna vest.

“Tradicionalna reklama više nije tako efikasna, i zato pokušavamo nove načine da promovišemo Norvešku”, saopštila je agencija.

Medjutim, metod za koji se državna agencija opredelila, naljutio je mnoge komentatore.

“Neverovatno je da državna ‘Inovasjon Norge’ finansira i proizvodi lažne vesti”, rekao je Kristofer Egeberg, urednik norveške internet stranice za proveru tačnosti informacija www.faktisk.no, a “to što to rade s ponosom, jednostavno je zastrašujuće”, dodao je on.

Agencija AFP se takodje bavila tom pričom, ali je primetila detalj koji se nije uklapao: kada je zatražila sastanak od predstavnika kampanje “Zaustavimo vreme” (“Let's stop time”), Kjela Ovea Hvedinga koji je vlasnik hotela na Somareiju, on je odgovorio da je zauzet i zamolio AFP da ga podseti i to “tačno u 12:15”.

Izcvor: BETA
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *