Usred Beograda se nalazi veliko skriveno jezero, na kom još rastu divlje orhideje

Usred Beograda se nalazi veliko skriveno jezero, na kom još rastu divlje orhideje

Između divljih ulica u Krnjači i Borči, malo dalje od glavnih puteva i pruge, skriveno je jedno ogromno beogradsko jezero, tačnije bara pod imenom Veliko blato.

Ako pogledate mapu Beograda, shvatićete da je ova bara ne samo blizu centra grada, već je prostrana gotovo koliko i čitavo Veliko ratno ostrvo.

Bara je velika i relativno blizu, ali ipak toliko skrivena da su se naši reporteri pomučili da je pronađu. Pešačili smo uz kanal Sebeš, a potom stigli do ribnjaka, tri odvojena jezera iza kojih se nalazi i sama bara. Međutim, nije bilo lako prići, ceo prostor je ograđen, jer je reč o privatnom posedu, gazdinstvu “Mika Alas”.

Obilazeći mirna jezerca na kojima su uživali pecaroši, konačno smo pronašli i mesto na kojem pogled puca pravo na ovu baru. Bila je puna vode, premda ponekad i presuši, a u njoj se ogledao odraz panorame Beograda.

Ipak, dalje nismo mogli – ponovo smo naišli na ogradu. Kako su nam rekli radnici, čitava bara je u privatnom posedu, pa su nas zamolili da se vratimo. Ribnjaci “Mika Alas” je preduzeće koje je zaduženo i za upravljanje i održavanje, a baru je moguće obići i zemljanim putem.

Za sada nije moguće obilaziti baru turistički, premda se poneki ljubitelji prirode i ptica javljaju upravi “Mike Alasa” kako bi im omogućili da se oko nje prošetaju.

Ma kako ljudi bili znatiželjni, njihovo odsustvo na ovoj bari možda je i jedini ključ njenog opstanka. Jer, divlja naselja i divlje deponije stalno se šire, ali mali zeleni pojas između grada i vode još opstaje i štiti ovu prirodnu divljinu nadomak Beograda.


Zaštićene ptice i biljke

U vreme kada se grad neprestano širi na levu obalu Dunava, ova bara prava je dragocenost i zelena oaza kakva se u metropoli samo poželeti može.

Oko same bare rastu i neke retke biljne vrste, ali ono što je čini specifičnom, ne samo u Beogradu, već i u široj okolini jesu divlje orhideje.

Dve vrste ovog cveta (u pitanju su barski veliki kaćunak i barska kaluždarka) možete pronaći na obali Velikog blata i verovatno nigde više u Srbiji.

Na Velikom blatu gnezde se i čak četiri vrste čaplje, koje imaju više desetina parova.

Izvor: Telegraf
 •   
 •   

1 komentara za “Usred Beograda se nalazi veliko skriveno jezero, na kom još rastu divlje orhideje

 • 25. 09. 2019. u 06:52
  Permalink

  Dopada mi se vaša objava,pa sam vam želeo ukazati na još jednu Revinu baru,koja se nalazi na Pančevačkom putu,odmah skrenuvši desno kod firme Jeep comerc,ka dunavskom nasipu.Oaza biljnog i životinjskog sveta,udaljena oko 5km. od centra grada vazdušnom linijom. Pričalo se da je u vreme Kraljevine Jugoslavije,tu bilo izletište,jer je bara(jezero)direktno sa Dunavom povezana sa 2 kanala i u njoj je i u doba velikih suša bilo vode za vožnje čamcima i uživanje u ribolovu,posmatranju ptica i drugih životinja.Godine sam sa kolegama ribolovcima provodio na istoj,doživljavajući nezaboravne trenutke loveći kapitalne štuke,linjake i ostalu ribu. Oko cele bare je nekada postojao putić kojim su se kretali ribolovci,a zadnjih 15-ak god. ,obzirom da se više i ne čisti dno,zatravilo je i jezerce,naravno i put. Ta okolnost negde i čuva riblji fond,kao i labudove,čaplje,liske i ostali ž.svet od očiju i (ne)delovanja ljudi.Pokušajte,ako ste u mogućnosti napraviti neku priću o Revinom Jezeru,uverićete se da je izuzetno i možda dokumentovano sačuvati od zaborava,”zaboravljenu oazu”,kojoj preti zatrpavanje izgradnjom kolektora na Dunavu.
  Pozdrav.

  Odgovori

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *