Uprava grada Beograda zavodi red na rekama

Uprava grada Beograda zavodi red na rekama

Sekretarijat za privredu obavio je popis i utvrdio da se na obalama Save i Dunava, na teritoriji prestonice, nalazi 319 splavova koji rade kao ugostiteljski objekti.

Radi se o objektima na uređenoj levoj obali reke Save na Novom Beogradu u blizini naselja Dr Ivan Ribar, prostoru oko Ušća i desnoj obali u blizini Mosta na Adi na Čukarici, prenose “Novosti”. Kao i plutajući objekti na Dunavu u Zemunu i prostor Ada Huje na Paliluli.

Planirano je da uskoro budu definisne zone na kojima će biti moguće postavljanje plutajućih objekata, odlaganje uklonjenih objekata, kao i zona na kojima se može odrediti mesto boravka brodova u raspremi na vodnom zemljištu u Beogradu.

Ipak, o ovome se priča skoro deceniju unazad. Baš koliko se i obećava da će situacija sa splavovima biti konačno dovedena u red.

– Usvajanje nove odluke očekuje se nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama koji je trenutno u skupštinskoj proceduri – objašnjavaju nadležni.

A dok ne budu doneti jasni propisi, na svakom ćošku niču novi splavovi, sa ili bez dozvola. O ovome je govorio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U korak sa ovim problemom, kako je istakao, rešavamo problem splavova i bašta u glavnom gradu.

– Od 2011. nijedan splav u Beogradu ne plaća ni dinar Gradu Beogradu, što je posledica odluke tadašnjeg gradonačelnika koja je pala na Ustavnom sudu. Sada ćemo izmenom Zakona o vodama konačno rešiti i to pitanje. Na taj način ćemo rešiti i problem buke. Ko se ne bude pridržavao propisanih mera, može da izgubi i dozvolu za rad.

Izvor: Blic
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *