UNOSAN POSAO: Prodaja leda sa Grenlanda

UNOSAN POSAO: Prodaja leda sa Grenlanda

Šezdesetogodišnji kapetan ribarskog broda „Green Waters“ isplovljava svakoga jutra u zoru i s još trojicom članova posade kreće u lov na svoje „zlato“ – sante leda. Edvard Kin je kanadski ribar koji traga za santama leda odlomljenim s grenlandskih glečera.

Time se bavi više od 20 godina i dobro zarađuje prodajući lokalnim kompanijama vodu koju dobije topljenjem ledenih gromada. Biznis mu ide ruku pod ruku s globalnim zagrijavanjem.

Ali težak je to posao. Dani su dugi, a „žetva“ nije laka. Do ove sante, koju je prvo primetio na satelitskom snimku, morao je ploviti 24 kilometra.

Posada u punoj sezoni, od maja do jula, prikupi oko 800.000 litara vode koju prodaju lokalnim kompanijama za dolar po litru. A one je potom prodaju na tržištu kao „najčišću vodu“ koja se može dobiti za novac.

Jedan od njegovih kupaca, kompanija Dina Pro, prodaje vodu u staklenim flašicama po ceni od 16 kanadskih dolara (desetak evra). Ciljaju na bogatu klijentelu i nadaju se da će se proširiti posao na stranom tržištu.

Popularna vinarija Auk Island Winery, smeštena u turističkom selu Tvilingejtu vodu s ledenih santi koristi za proizvodnju vina. Boca može koštati i do 90 kanadskih dolara.

Ali ima to i svoju lošu stranu. Iako on za to nije kriv, Kinov posao cveta zbog globalnog zagrevanja. Stručnjaci kažu da se Arktik zagreva triput brže nego ostatak planete.

Uprkos poslovnom uspehu, posada „Green Watersa“ koristi se oruđem koje se nije menjalo decenijama, motkama, mrežama, sekirama.

„Težak je to fizički posao i niko ne ostaje dugo. Meni je 60 i nadam se da ću izdržati još koju godinu, ali vreme i meni curi“, kaže Kin, koji je zbog toga prisiljen da često menja članove posade.

Izvor: CdM
Foto: Pixaby
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *