U Turskoj predstavljena ekološka super jahta

U Turskoj predstavljena ekološka super jahta

Turska kompanija “Red Yacht Design” predstavila je prototip ekološke super jahte dugačke 65 metara.

Elegantni luksuzni brod “Ice Kite” sadrži bazen, ležaljke, helidrom i sopstveni brod za podršku koji može prevoziti posadu i putnike u istraživačke misije.

Takođe poseduje prostor za ručavanje i bar na otvorenom, smeštaj za 10 ljudi, đakuzi i mnogo sfernih staklenih prozora koji omogućavaju dopiranje prirodne svetlosti.

Tehničke specifikacije

Dužina: 64.2 m
Širina: 10.8 m
Gaz: 1.76 m
Tip korita: Motor-sejler
Materijal: Aluminijumsko-karbonski kompozit
Motori: 2 × 1000 KS
Max brzina: 17.4 nautičkih milja
Deplasman: 450 T
Tank za gorivo: 45.000 L
Tank za vodu: 12.000 L
Crni tank: 5.000 L

Futurističko plovilo prilagođeno je za boravak porodica, njegov ekološki motor razvija brzinu od oko 35 kilometara na čas i inspirisan je „majkom prirodom“, tvrde proizvođači.

Projekat je još u pripremnoj fazi, cena jahte, kao ni datum izlaska na tržište još nisu objavljeni, ali se očekuje da izgradnja počne u ovoj godini, poručili su iz kompanije “Red Yacht Design”.

„Glavni cilj nam je bio da kabinama damo što više svetlosti i da osiguramo da jahta svojim izgledom pripada moru, prirodi i podseća na vodeni svet“, navedeno je na portalu kompanije. 

Jahta ima 475 kvadrata otvorenog prostora. Lokacije za druženje na otvorenom, pored đakuzija, podrazumevaju prostor za roštilj, ležaljke za sunčanje na više nivoa, separee, prostor za pripremu u odlazak na ronjenje i uzbudljivo istraživanje morskih dubina, kao i za skijanje na vodi. 

U unutrašnjosti broda su dva salona, od kojih se jedan može pretvoriti u zatvoreni trpezarijski prostor sa staklenim prozorima.

Četiri kabine za goste na prednjem delu plovila mogu smestiti do 10 ljudi koji takođe mogu koristiti sopstvena kupatila i kancelarijske prostorije.

“Ice Kite” je dizajniran tako da koristi „zelene tehnologije“, a trup jahte je gladak zbog manjeg otpora i potrošnje.

Prateći brod jahte nazvan je “Ice Ghost”, koji se može paralelno koristiti sa “Ice Kite”.

Namera dizajnera je da se jahta koristi periodično – po konceptu višestrukog poseda, uz poštovanje postulata razumnog i efikasnog trošenja energije.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *