U riječkoj luci privezano 20 jahti ukupne vrednosti jedne milijarde evra

U riječkoj luci privezano 20 jahti ukupne vrednosti jedne milijarde evra

Iako su na račun riječke luke godinama padale samo kritike, u posljednje vreme situacija se drastično menja. U luci je trenutno privezano 20 jahti. 

Njihova ukupna vrednost dostiže neverovatan iznos od milijardu eura. Bogati vlasnici, što zbog dobre infrastrukture za brodove, što zbog korona-krize prepoznali su Rijeku kao sigurnu luku.

U riječkoj luci talasanje mora se ogleda na uglancanim bokovima luksuznih jahti i dok ih posada neumorno doteruje, šetači pred njima poziraju.

“Iznosi su vrtoglavi, da… a Rijeka da je lepša, jeste lepša. Naravno da je lepše videti puno lepih brodova, ovako izgleda kao Monte Carlo, ne znam… ili neka talijanska luka”, rekao je Sandi Čarapina iz Rijeke.

“Pomislila sam prvo da je ovo nekakav sajam jahti, jahte su naravno predivne, ali možemo samo da ih gledamo”, kazala je Helga Sergo Tomasco iz Rijeke.

Jedna se posebno ističe po svojoj vrednosti. Duža od 90 metara, zimi je na vezu u Monte Carlu, a vredi oko 300 miliona evra. Da se kojim slučajem iznajmljuje, sedmični najam iznosio bi oko 2 miliona evra, plus 270.000 evra troškova. Vez u Rijeci na dan za tu jahtu je oko 400 evra.

“Od dolaska ovakvih jahti koristi imaju svi, znači ponajprije koristi imaju kompanije koje se bave jahtingom, servisi motora i hidraulike, znači svih stvari koje se nalaze na brodu, počevši od mehanike do nekih najjednostavnijih mehaničkih stvari od inoxa. Takođe koristi imaju i ugostitelji jer posada je puno, plate su im jako dobre i ne pitaju koliko šta košta kada su na kopnu”, priča Andrija Šimić, vlasnik pomorske agencije u Rijeci.

“Borba protiv korona virusa u Republici Hrvatskoj omogućila nam je da i neke jahte koje su inače stacionirane na područjima Španije i Italije dođu u Hrvatsku, konkretno u Rijeku. Očekujemo dolazak još jahti”, izjavio je Rajko Jurman, upravnik komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka.

 Izvor: RTL.hr
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *