U najvećoj pomorskoj tragediji u istoriji, život izgubilo preko 9.000 ljudi

U najvećoj pomorskoj tragediji u istoriji, život izgubilo preko 9.000 ljudi

Pre 75 godina dogodila se najveća pomorska tragedija u istoriji u kojoj je izgubljeno više od 9.000 života. Nemački vojni transportni brod “Vilhelm Gustloff” 30. januara 1945. godine potopila je ruska podmornica S-13 u Baltičkom moru.

Brod je prevozio 10.582 osobe – većinom izbeglica iz Pruske, Litvanije, Letonije, Poljske i Estonije koji su bežali pred Crvenom armijom. Prema nekim statistikama na brodu je umrlo oko 9.343 osobe, što se smatra najvećim gubitkom ljudstva na jednom brodu u istoriji pomorstva – otprilike šest puta više nego na Titaniku.

Brod je pogođen sa tri torpeda s podmornice i potonuo je u kratkom periodu. Iako je odmah poslata pomoć, spaseno je oko 1.100 života.

Vilhelm Gustlof je izgrađen u brodogradilištu “Blohm & Coss” 1937. godine. Bio je dug 208,5 metara, širok 23,59 metara i težio je 25 tona.

U prvo vreme korišćen je kao prevozno sredstvo nacističke organizacije “Kraft durch Freunde” (u prevodu: Snaga kroz radost) – svojevrsnog turističkog operatora za organizaciju rekreativnih i kulturnih aktivnosti za nemačke radnike s ciljem stvaranja prihvatljivije slike Trećeg Rajha.

S početkom Drugog svetskog rata brod je pretvoren u transportni brod za prevoz medicinskih pomagala, a jedno vreme bio je i pokretna bolnica. Brod je orginalno trebalo da nosi ime Adolfa Hitlera ali je na kraju ipak nazvan prema vođi Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke u Švajcarskoj.

Olupina broda se i danas nalazi u Baltičkom moru, a u poljskim nautičkim kartama klasifikovan je kao ratni grob.

Izvor: dnevnik.hr
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *