U Mačvi su napravili neobičnu zamenu za beogradske splavove

U Mačvi su napravili neobičnu zamenu za beogradske splavove

Mačva je dobila pravu atrakciju – kafanu na točkovima koja stiže i na Drinu i na Savu.

U ovoj kafani cenovnik ne postoji, a ulaznica na njegov pokretni splav je samo dobro raspoloženje. A ako poželite da imate bolji pogled na reku, pomeriće ne samo sto, nego i celu kafanu. Kafanu na točkovima koju vuče traktor, Predrag Teodorović iz Crne Bare napravio je posmatrajući beogradske splavove, ali na način koji će njegovi meštani najbolje razumeti.

– Došao sam na ideju da se malo i seljak opusti, da promeni ambijent, mesto, da malo prođe i vidi nešto kroz naša sela – kaže glavni odgovorni za ovu duhovitu i praktičnu birtiju Predrag Todorović.

Međutim, ova birtija ima dve funcije, tokom poljskih radova služi za prevoz žita i drva, a kada radovi u polju prestanu, postaje prava atrakcija.

– Ovo je prikolica u kojoj vučem bale sena i slame, a posle sklapam deo po deo. Teško je to uraditi, iskreno da vam kažem, da se sve uradi kako treba, da sve bude ukomponovano i da ima dobru preglednost sa svih strana – kaže Predrag, koji je u ovom poduhvatu morao biti i inženjer i projektant, kao i izvođač radova, kako sam objašnjava.

U toj kafani našao se i Andrej Todorović iz Slovenije. Proputovao je svet i svašta video, ali ovako nešto, ističe on, nije imao prilike da doživi nigde. Ni ne čudi jer ovo je jedinstvena pojava u Mačvi, a i dalje.

U kafani na točkovima gosti stižu na Drinu, Savu i svako selo u Mačvi, praćeni radoznalim pogledima prolaznika.

– Idemo od sela do sela, ljudi izleću iz kuća, gledaju nas, prate nas, vesele se s nama, baš je divno – kaže jedna od stalnih gošći ove neobične kafane na točkovima. Njene prijateljice ponosne su na činjenicu da u današnje vreme, kada je to nezamislivo, vode gotovo čergarski život.

Slike putujućeg etno-ambijenta od trske, kojem ne treba ni klima ni struja ni ozvučenje, obišle su svet.

– Kad pokažem slike ovoga u Beču, svi se čude – priča devojka koja živi i radi u prestonici Austrije, a odmor provodi na ovaj način.

Ovde organizuju proslave i druženje, a provod se dugo pamti. Vlasnik kafane je i vozač i konobar, a iznad svega drug za zabavu.

– I vozim i služim, ma sve živo. Nekad i zapevam sa dobrim društvom, pa i zaigramo ako je dobra atmosfera – priča Teodorović.

U ovoj kafani cenovnika nema, samo je važno dobro raspoloženje, možda je baš zbog toga birtija uvek puna na kojem god se putu nađe.

Izvor: Blic
Foto: M. Lazić / RAS Srbija
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *