Turisti u Crnoj Gori se žale da hara stomačni virus, vlasti ćute

Turisti u Crnoj Gori se žale da hara stomačni virus, vlasti ćute

Veliki broj dece morao je da potraži lekarsku pomoć zbog stomačnih tegoba, dok su odrasli uglavnom imali problema sa kožnim oboljenjima, kažu turisti koji ovih dana borave na crnogorskom primorju.

Zvanične potvrde epidemije stomačnog virusa nema, niti se bilo ko od nadležnih oglašavao na tu temu. Ipak, kako nezvanično saznajemo od turista, bilo je i slučajeva da su se kupači pored stomačnih tegoba žalili i na šugu.

– Dete je celu noć povraćalo uz ostale simptome stomačnog virusa, a kako smo čuli od ostalih turista, nije jedino – rekla nam je jedna čitateljka koja sa porodicom letuje u Crnoj Gori.

Meštani i posetioci primorja za stomačne tegobe uglavnom okrivljuju izlivanje fekalija direktno u more, međutim vlasti tvrde da je voda najvišeg kvaliteta.


Niz incidenata

Činjenica je da su slučajevi izlivanja fekalija u more potvrđeni u nekoliko situacija tokom prethodnih turističkih sezona, a najsvežiji takav incident zabeležen je 29. jula 2019. godine kada je zbog kvara na pumpi na postrojenju za otpadne vode na samoj plaži ispred hotela “Iberostar Belvi” došlo do izlivanja otpadnih materijala.

Situacija je bila dramatična u nekom trenutku, pa se više od 1.500 gostiju zatvorilo u svoje sobe zbog nesnosnog smrada. Kvar je ubrzo saniran.

U junu ove godine na Fejsbuku je osvanuo i snimak sa plaže Kamenovo, koja važi za jednu od najlepših na budvanskoj rivijeri, na kojem se vidi kako se kanalizacija uliva u more na samom početku plaže.

Takođe, gotovo na svakih nekoliko meseci pojavljuju se tvrdnje da veliki kruzeri koji dolaze na primorje, prazne otpad i izlivaju fekalije u more.

– Evo već nekoliko dana ne možemo da se kupamo na Peluzici zbog samlevenih fekalija. Upravo tako, dobro ste čuli. Potvrda da se radi o pomenutom nazovimo ga, materijalu, jeste mišljenje pomoraca iz ovog kraja koji plove na putničkim brodovima i koji znaju kako se tretira ova vrsta otpada i kako nakon toga izgleda. Zvali smo i Lučku kapetaniju, ali ovaj problem se ne rešava – apelovali su očajni meštani naselja Peluzica u Crnoj Gori.


“Epidemija opasnog rotavirusa”

Uoči početka letnje sezone 2017. godine u medijima su se pojavila upozorenja ruskih epidemiologa da ne letuju u Crnoj Gori zbog epidemije stomačnog virusa izazvane izlivanjem fekalija direktno u more.

– U Crnoj Gori hara epidemija opasnog rotavirusa, ozbiljne stomačne infekcije. Nju izazivaju fekalije iz kanalizacija koje se ulivaju direktno u more, zbog čega je pijaća voda neispravna i neispitana. Kanalizacioni sistemi su zastareli, previđeni samo za lokalno stanovništvo, a ne i za turiste. Šetajući obalom Budve, ali i starim gradom u Kotoru možete svojim očima videti izliv kanalizacije u more i osetiti smrad koji narušava lepotu okolne prirode. Oko Zavale noću se baca otpad, a oko elitnih hotela u Bečićima oseća se smrad fekalija. Zaposleni uspevaju da ih očiste, ali virusi ostaju – upozorili su tada ruski epidemiolozi.

Između ostalog, tada je navedeno da je vrhunac epidemije u julu i avgustu sudeći po poslednjih nekoliko sezona kada je uglavnom u to vreme zabeležena pojava istog virusa. Tada su crnogorske vlasti demantovale ruske navode tvrdeći da se radi o “propagandi” u vreme zategnutih odnosa Podgorice i Moskve.

Danas, evidencije bilo kakve epidemije u Crnoj Gori nema, iako se turisti i dalje žale na razne tegobe.

Izvor: Blic
Foto: M.Mitrović / RAS Srbija 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *