Treći pokušaj prodaje nekada uspešnog brodogradilišta

Treći pokušaj prodaje nekada uspešnog brodogradilišta

Preduzeće Shipyard Bomex 4M iz Zrenjanina, koje je proizvodilo brodove za strane kupce a danas se nalazi u stečaju, po treći put će biti ponuđeno na prodaju javnim nadmetanjem krajem oktobra.

Kako se navodi u oglasu o prodaji, koji je objavljen u dnevnim novinama, početna cena na javnom nadmetanju 24. oktobra biće 177 miliona dinara.

Na prvom neuspelom pokušaju prodaje u decembru 2018. početna cena iznosila je preko 315 miliona dinara, dok je na prethodnom javnom nadmetanju u junu ove godine bila skoro 284 miliona.

Najbitnija imovina stečajnog dužnika su građevinski objekti na zemljištu ukupne površine skoro 40.000 kvadratnih metara, navodi se u oglasu.

Izgradnja brodogradilišta Shipyard Bomex 4M počela je 2007. godine, a predstavnici firme tvrde da je u taj posao uloženo 14 miliona evra. 

Zbog lokacije brodogradilišta u blizini rezervata prirode, deo građana Zrenjanina svojevremeno se pobunio protiv njegove izgradnje.

Kompanija je od ambicioznih planova za izvoz od 11,5 miliona evra u 2009. godini došla do toga da 2018. godine uđe u stečaj. 

Ovo preduzeće gradilo je brodove za kupce iz stranih zemalja poput Norveške, Francuske i Holandije, a prema pisanju medija proizvedeno je ukupno 35 plovila od otvaranja 2008. godine do 2012.

Međutim, usled finansijske krize dolazi do pada narudžbi i kompanija ulazi u probleme.

Poslednji veliki brod koji je Bomex radio bio je za norveškog kupca Haugland, a porinut je 2016. godine. Tu godinu firma je ipak završila sa gubitkom od 116 miliona dinara.

Brodogradilište je gomilalo gubitke niz godina, a samo u 2018. godini imalo je neto gubitak od 975,5 miliona dinara.

Izvor: Nova ekonomija
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *