Tramp razmišlja o potpunoj blokadi Venecuele s mora

Tramp razmišlja o potpunoj blokadi Venecuele s mora

Predsednik SAD Donald Tramp predlagao je američkim činovnicima koji su odgovorni za nacionalnu bezbednost da započnu morsku blokadu Venecuele, rasporedivši brodove duž njene obale, sa ciljem blokade isporuka robe u zemlju i iz nje, navodi portal „Aksios“, pozivajući se na pet aktuelnih i bivših predstavnika administracije SAD.

Prema njihovim podacima, Tramp periodično govori o ovoj ideji već godinu i po dana, poslednji put pre nekoliko nedelja. Sagovornici su naveli da Ministarstvo odbrane SAD nije shvatalo ovu ideju za ozbiljno, delimično jer je realizacija ovog predloga nepraktična, nije legalna i iziskuje mnogo resursa Ratne mornarice SAD.

„On je bukvalno rekao da treba da rasporedimo tamo brodove i izvršimo pomorsku blokadu“, izjavio je jedan od izvora lista.

Portal je naglasio da je Tramp i javno pomenuo mogućnost pomorske blokade, ali da nije ulazio u detalje. U vezi sa izjavama američkog lidera, stalni predstavnik Venecuele pri UN Samuel Monkada je početkom avgusta pozvao Savet bezbednosti da se suprotstavi ovoj nameri SAD. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je 5. avgusta ukaz o blokiranju imovine vlasti Venecuele pod jurisdikcijom SAD, stavljajući na taj spisak i centralnu banku i državnu naftnu kompaniju „PDVSA“.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *