“SVE JE U REDU, SAMO NE IZLAZITE NAPOLJE”

“SVE JE U REDU, SAMO NE IZLAZITE NAPOLJE”

Izađemo iz kuće, hodamo ulicom, vodimo decu u školu, vrtić… a vazduh bukvalno vidimo – zagađenje u Srbiji je na alarmatnom nivou i ono ne odustaje iz dana u dan. Brojke sa aplikacija koje mere zagađenje nam igraju pred očima: 175, 232, 154 PM čestica, crveni, ljubičasti alarm… A onda se tim povodom održi i hitan sastanak u Vladi Srbije. Ono što smo čuli nakon njega u najmanju ruku je nelogično u odnosu na naša čula.

“Ne brinite, puška je zakočena” – po principu replike iz filma, nekoliko rečenica postale su mantra svih nadležnih koji su ikada nešto rekli o zagađenju – glavnoj tački dnevnog reda u Srbiji.

Kakve smo sve rečenice čuli poslednjih dana od nadležnih kojima su pokušali da nas ubede da se ništa neubičajeno ne dešava.


“Zagađenje traje već desetinu godina”

Moglo bi se reći da je ovo daleko najdraža rečenica svih nadležnih koji tek poslednjih dana intezinvno pričaju o zagađenju – od državnog vrha do institucija.

U tome svakako prednjači ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan čije je ministarstvo upravo danas poslalo saopštenje u kome su svi problemi sažeti upravo u tu rečenicu.

– Srbija se nalazi u regionu koji ima problem sa aerozagađenjem, posebno u gradovima, i to traje desetinu godina, a ključnu ulogu u njegovom rešavanju treba da imaju lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine koje poput njihovog ministra stalno “lopticu odgovornosti” prebacuje na lokalni nivo.

Na to se jutros u svojom televizijskom gostovanju nadovezao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je rekao da zagađenja ima svake godine.

– Zagađenja ima svake godine, ali je prethodnih godina javnost bila okupirana nekim drugim problemima kao što su posao, plate – rekao je jutros Lončar, a juče su o tome da zagađenje imamo godinama govorili kako predsednik tako i premijerka.

I da li to treba da nas uteši? To što smo tek sada saznali da se zapravo trujemo deceniju, a da niko ništa nije preduzeo po tom pitanju? To što zagađenje traje “desetinama godina” u najmanju ruku nije opravdanje ni ublažavanje današnjeg problema – ova rečenica apsolutno ništa ne rešava, već samo dovodi do zaključka da su mere mogle doći ranije, a ne sada kada smo se popeli na crno svetsko postolje kada je reč o ugroženosti zdravlja od zagađenja.


“Niko još nije izmislio da stvori vetar”

Ministar Lončar je o zagađenju juče je nastavio u sličnom maniru, pa je priča krenula u pravcu dobro poznatog “krivca” za zagađenje – vetra, odnosno njegov nedostatak.

– Ovako će biti do subote, jer nema vetra. Još niko nije izmislio da stvori vetar i da rastera zagađenje – rekao je Lončar.

Dakle, jedina nada uzdanica Beograđanima jeste košava koja će za tren da oduva alarmantno zagađenje. A šta će ostati kao jedina nada u gradovima u kojima nema ni daška košave, kao što su Valjevo, Kosjerić, Užice, Niš… gde se građani takođe guše?


“Sve je u redu, samo ne izlazite napolje”

Nelogičnost u izjavama kao osnovni princip rešavanja problema zagađenja nije zaobišlo ni nadležne institucije.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izdao je povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji preporuke građanima da ograniče boravak na otvorenom prostoru, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Slično je ponovio i ministar zdravlja koji je rekao da “treba izbegavati aktivnosti napolju”, ali da “ono ne može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje”.

Ministarstvo vs lokalne samouprave

Niz kontradiktornosti stiže i iz same Vlade. Dok ministar Trivan kaže da je sve u nadležnosti lokalnih samouprava, premijerka kaže da nije zadovoljna kako se Ministarstvo pozabavilo tim problemom.

– Resorno ministarstvo je i te kako obavilo svoj deo posla i bez obzira na nedostatak nadležnosti u svemu tome, jer su one u lokalnim samoupravama, spremno je da pomaže lokalnim samoupravama kako bismo ove probleme rešili – rekao je Trivan za Tanjug.

U istom danu stiže suprotan odgovor premijerke.

Ona je kazala i da nije zadovoljna načinom na koji je Ministarstvo za zaštitu životne sredine pristupilo ovom problemu, navodeći da građani nisu imali dovoljno informacija o tome kakvo je stanje, ali ni o poređenju sa prethodnim godinama, pa ni o tome šta se planira.

Ono što ostaje nejasno je upravo to: Ko je nadležan?

Možda je odgovor dao predsednik sam koji je prepričao deo svog razgovora sa premijerkom gde ju je upitao “šta joj radi ministar Trivan, je l’ živ?”.


“Nema razloga za paniku”

Horski se orila ova rečenica u svim mogućim izveštajima i izjavama nadležnih poslednjih dana.

Od pomenutog Instituta za javno zdravlje “Batut”, koje je uprkos preporukama da se ne izlazi napolje, reklo da nema mesta panici, preko ministra Trivana koji uporno tvrdi da Beograd nije najzagađeniji grad na svetu, do same premijerke koja je posle sastanka Vlade možda među prvim rečenicama upravo to izgovorila.

– Nema mesta za paniku, Institut za javno zdravlje Batut je izdao saopštenje u kojem piše da ne postoji veći broj obolelih ove godine u ovom periodu nego do sada, a ni zagađenje nije značajno veće nego što je u zimskum mesecima poslednjih godina – kazala je Brnabić.

U redu, nećemo da paničimo, ali ne možemo da budemo ležereni i da ne brinemo za svoje i zdravlje dece kada možemo da vidimo vazduh koji udišemo, zato što nismo do sada videli nikakve mere tim povodom, zato što to sve traje…

Naročito još i kada vidimo globalna istraživanja o posledicama zagađenja vazduha na naše zdravlje i kako smo u tome neslavni šampioni.

Zagađenja je alarmantno, svi to znamo, a možda je vreme da to i nadležni shvate i nešto po to pitanju preduzumu, konkrentno i hitno.

Izvor: Blic
Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *