Švajcarski nož sa 100 dodataka, među kojima je i revolver

Švajcarski nož sa 100 dodataka, među kojima je i revolver

Sprava koja je proglašena „majkom svih švajcarskih noževa“ sadrži neverovatnih 100 alatki, među kojima su makazice, nožić, viljuška za sir, pa čak i minijaturni revolver kalibra 22.

Zanimljivo je da nož uopšte ne potiče iz Švajcarske, već iz Nemačke, gde je napravljen 1880, čitavih 11 godina pre prvog švajcarskog noža.

U Bafalo Bil centru u zapadnom Vajomingu izložen je jedan od švajcarskih noževa, neizostavnih predmeta u džepovima gospode sa kraja 19. veka.

Ova verzija sadrži sve što vam je potrebno da preživite turbulentne dane na divljem zapadu: nekoliko tipova nožića i makaza, olovku, sekač za cigare, ogledalo, minijaturni revolver, britvu, viljušku za štimovanje klavira…

Za razliku od današnjih „švajcaraca“, ovaj džepni nožić nema otvarač za flaše, budući da su se čepovi kakve danas znamo pojavili tek 1892. godine.

Sudeći po Smitsonijanovom sajtu, nož je širok osam centimetara a dugačak 22. Napravljen je za prodavnicu „JS Holler & Co“ u Njujorku, a navodno nije ni bio namenjen za nošenje.

Naime, ovakvi noževi služili su samo da naglase umeće onoga ko ih je pravio. Bilo ih je veoma teško proizvesti, pa su to pokušavali samo najtalentovaniji.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *