Sprudovi na Dunavu

Sprudovi na Dunavu

Vodostaj Dunava kod Smedereva iznosi 439 cm i na srednje niskom je nivou, kažu u lučkoj Kapetaniji. Takav vodostaj, iako nije neuobičajen za ovo doba godine, ipak stvara probleme plovilima, posebno transporterima.

Iskusni smederevski brodari, kažu da bi nivo Dunava mogao da opada i narednih nekoliko dana ali da je situacija kod Smedereva trenutno za njh povoljna. Problematična je plovidba od Novog Sada i ka Rumuniji.

“Iznad Novog Sada ima par kritičnih tačaka, plovimo i nizvodno ka Konstanci i tamo je problem malo veći, ima dosta sprudova, prelaza gde moramo da prevlačimo barže, objekte”, priča Nikola Milivojev, kapetan broda.

Ukoliko Dunav nastavi da opada, teretni brodovi će ploviti sa manjim teretom, što će dovesti do finansijskih gubitaka.

“Mi se nalazimo u delu Đerdapskog jezera gde nemamo problema sa vodostajem. Ali na glavnom putu do rumunske luke, ima problema na nekoliko tačaka. Problem je pristajanje brodova, a kapaciteti plovnih objekata su smanjeni i za 40 odsto”, kaže Đorđe Maksimović, logistički planer u luci.

Smederevski alasi se nadaju da bi povoljnijem vodostaju mogle da doprinesu kiše u Nemačkoj i Austriji.

“Ulov je izuzetno loš, jer nema čak ribe ni u priobalnom delu, nema ribice da iskaču ili da ih štuka juri. Riba se povlači ka sredini reke I tek po noći se vrate”, priča Vasilije Ranković, alas.

Brodari i alasi iz Smedereva, pamte i niže vodostaje, ali ipak, savetuju sve koji krenu u plovidbu Dunavom, da se pridržavaju oznaka na plovnim putevima.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *