Spomenik ljudskom nemaru

Spomenik ljudskom nemaru

Svedoci smo porasta zagađenja planete na kojoj živimo. Šume Amazonije se namerno spaljuju zarad interesa krupnog kapitala, uprkos tome što proizvode četvrtinu kiseonika na Zemlji. Nivo mora raste zbog globalnog zagrevanja. Pacifikom pluta ostrvo veličine Kalifornije, nastalo od plastičnog otpada koji je dospeo u okean.

Najnovije vesti su da specijalan brod koji usisava plastiku radi na uklanjanju ovog „ostrva”. Ribari širom sveta žale se da u mrežama sve češće umesto ribe nalaze plastični otpad.

Ni kod nas nije ništa bolja situacija. Kanalizacija u svim našim gradovima izliva se direktno u reke. Plutajuća plastika je na nekim mestima blokirala naše vodotokove. Zbog suve jeseni, Beograd je dospeo na listu gradova sa najzagađenijim vazduhom. Ovo su samo neki od primera dokle je civilizaciju doveo ljudski nemar.

Na pristaništu u Helsingoru, danskom gradiću na obali Baltika, nalazi se spomenik u obliku ribe pokriven plastičnim otpadom izvađenim iz Baltičkog mora.

Ovo je svojevrsno upozorenje čovečanstvu da je krajnje vreme da počnemo da vodimo više računa o planeti na kojoj živimo. Inače, u blizini Helsingora nalazi se zamak Kronborg, koji je inspirisao Šekspira da radnju drame „Hamlet” smesti u dvorac Elsinor.

Izvor: Politika / Slobodan T. Petrović
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *