Smrtonosne alge okupirale francuske plaže

Smrtonosne alge okupirale francuske plaže

Šest plaža u francuskoj Bretanji zatvoreno je zbog opasnih morskih algi nakupljenih u plitkim uvalama, koje su postale poznate i kao francuske „ubice iz mulja“.

Decenijama su se u uvalama na severozapadnoj obali Bretanje nagomilavale potencijalno smrtonosne zelene alge, objavio je „Gardijan“. Zaštitnici životne sredine kažu da je cvetanje neobično velike količine zelenih algi povezano sa nitratima u đubrivima i sa otpadom iz intenzivnog uzgoja svinja i živine, koji se uliva u rečni sistem i ulazi u more.

Kada se alge razgrađuju, džepovi otrovnih gasova sumporovodika budu zarobljeni ispod kore, što čini da je sluzava morska trava potencijalno pogubna za ljude, ako na nju nagaze.

Ekolog Andre Olivu naglašava da alge „mogu da ubiju za nekoliko sekundu“.

Otrovni mulj može dovesti do gubitka svesti i zastoja srca, a ekolozi kažu da se problem pogoršao ovog leta zbog „izuzetno“ visokih temperatura, prenosi „Frans 24“.

Najmanje dve osobe su umrle i nekoliko desetina životinja je nastradalo od udisanja otrovnih isparenja u tom području, mada mediji upozoravaju da ima još smrtnih slučajeva.

– Oko 20 ljudi svake godine umre na obali, a država ovom problemu ne posvećuje dovoljno pažnje – rekao je ekolog Ines Leraud.

Sa druge strane, Tieri Burlot, zamenik šefa životne sredine za regiju Bretanje, rekao je da je situacija postala manje dramatična, zbog državnih inicijativa koje su u poslednje vreme značajno smanjile nitrate u vodnom sistemu.

– Bretanja ima oko 2700 km obale, a manje od 5 odsto je pogođeno fenomenom  – dodao je on.

– Pre petnaest godina, u najgorem trenutku, prikupljali bismo po 30.000 tona algi godišnje sa određenih plaža. Sada prikupimo 10.000 tona godišnje – rekao je Burlot.

Izvor: Sputnik News
Foto: Pixabay
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *