Skoro dve decenije najveći prblem jezera Perućac jeste otpad koji donosi Drina

Skoro dve decenije najveći prblem jezera Perućac jeste otpad koji donosi Drina

„Prethodnih godina ulagani su veliki napori u rešavanju ovog problema sa kojim se pre svega suočavaju NP Tara, opština Bajina Bašta, ali i druge opštine koje se nalaze uzvodno uz reku Drinu. Imali smo pomoć norveške vlade, koja je donirala čamac za skupljanje otpada, radili smo na zajedničkoj sardnji sa BiH i u odnosu na period od pre 20 godina, otpada je ipak manje, jer se sada deo skuplja u Višegradu, a pre se veći deo prelivao u Perućac”, izjavila je za RINU Milica Tomić, pomoćnik direktora za planiranje, zaštitu i razvoj NP Tara.

Svake godine na području jezera organizuju se akcije čišćenja u kojoj su pored nadležnih uključeni ribolovci i ljubitelji prirode.

„Zbog velike količine otpada šteta za biljni i životinjski svet je neminovna, ali takođe se ruše i turistički potencijali, smeće koje pluta na površini vode nije slika koju posetici ovog kraja žele da vide”, naglašava Milica Tomić.

Poslednja akija čišćenja jezera organizovana je pre meseca dana, kada je iz Perućca izvučeno 350 vreća otpada.

„U pitanju nije nemarnost pojednica koji smeće bacaju u reku, radi se o tome da uz Drinu postoje brojne deponje i prilikom većeg vodostaja ona to pokupi i donese do jezera.

Najviše je bilo plastične ambalaže i sve se to kupi ručno sa čamca”, izjavio je Zoran Milutinović, čuvar zaštićenog područja NP Tara.

Zbog velikog broja deponija koje se nalaze u priobalju Drine – BiH, Srbija i Crna Gora formirale su zajedničku mešovitu komisiju, u kojoj će biti i predstavnici NP Tara, a njen zadatak je da se popišu sve deponije koje se nalaze uz obalu Drine, kako bi se pristupilo rešavanju ovog dugotrajnog i velikog problema.

Izvor: Rina
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *