Rusija šalje plutajući reaktor na Arktik, aktivisti ga zovu – Černobilj na ledu

Rusija šalje plutajući reaktor na Arktik, aktivisti ga zovu – Černobilj na ledu

Rusija pokreće prvi plutajući nuklearni reaktor u svetu i šalje ga na Arktik, uprkos upozorenjima aktivista za zaštitu okoline da se radi o “Černobilju na ledu”.

Napunjen nuklearnim gorivom, “Akademik Lomonosov” kreće danas iz arktičke luke Murmanska na put dugačak 5.000 kilometara do severoistočnog Sibira.

Nuklearna agencija Rosatom saopštila je da je reaktor jednostavnija alternativa izgradnji konvencionalne nuklearne elektrane na tlu koje je cele godine zamrznuto.

Grupe za zaštitu okoline dugo su upozoravale na opasnosti tog projekta, nazvavši ga potencijalnim “Černobilom na ledu” i “nuklearnim Titanikom”.

Smrtonosna eksplozija ovoga meseca na lokaciji za vojne probe na dalekom severu Rusije, koja je prouzrokovala radioaktivni talas, izazvala je dodatnu zabrinutost.

Putovanje “Akademika Lomonosova” trebalo bi da traje između četiri i šest sedmica, zavisno od vremenskih uslova i količine leda putem.

Rad na 144 metra dugom “Akademiku Lomonosovu” počeo je 2006. u Sankt Peterburgu.

Kada stigne u Pevek, gradić od 5.000 ljudi u sibirskoj regiji Čukotki, zameniće lokalnu nuklearnu elektranu koja se zatvara i termoelektranu koja je već zatvorena.

Plan je da bude pušten u pogon do kraja godine i uglavnom će služiti za snadevanje energijom naftnih platformi u regiji.

Rašid Alimov, šef sektora energetike u Grinpisu Rusija, rekao je da grupe za zaštitu okoline kritizkuju ideju plutajućeg reaktora još od ‘90-ih godina.

“Bilo kakva nuklearna elektrana proizvodi radioaktivni otpad i može imati havariju, a ‘Akademik Lomonosov’ je dodatno osetljiv na oluje”, rekao je za AFP.

Vuku ga druga plovila i to čini sudar tokom oluje verojatnijim, rekao je on.

Posebno je naglasio da “nema infrastrukture za saniranje nuklearnog zagađenja”.

“Akademik Lomonosov” težak je 21.000 tona i ima dva reaktora kapaciteta 35 megavata. U posadi je 69 ljudi, a brod plovi brzinom od 3,5 do 4,5 čvorova.

Alimov smatra da je tim projektom propuštena velika prilika budući da Čukotka, region veći od Teksasa, u kojoj živi samo 50.000 ljudi, “ima ogroman potencijal za razvoj energije vetra”.

“Plutajuća nuklearna elektrana nosi previše rizika i to je preskup način za proizvodnju struje”, izjavio je.

Izvor: Reuters / Maxim Shemetov 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *