Rusija gomila oružje ispod vode

Rusija gomila oružje ispod vode

Putin se masovno naoružava pod vodom i sve više preti Zapadu, a Severnoatlantski savez zabeležio je ove godine najveću aktivnost ruskih podmornica posle završetka Hladnog rata.

Rusija neprekidno intenzivira operacije, izjavila je portparol NATO Oana Lungesku za “Redakcionsverk Dojčland” (RND). Ovo posebno važi za severni Atlantik i Norveško more.

Samo prilikom operacije u vodama Norveške, NATO je u oktobru primetio čak deset ruskih podmornica istovremeno. Grupa brodova plovila je ka zapadu kroz područje između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije, a zatim zaronila u dubinu.

– Severnoatlantski savez će reagovati na to -citira RND predstavnicu NATO.

Kako se navodi, Zapadni savez, između ostalog, planira pojačane patrole u severnom Atlantiku, kao i ulaganja u savremene metode borbe protiv podmornica iz vazduha.

Severni Atlantik je od “vitalnog značaja za bezbednost Evrope” zbog toga što je to zona transporta vojnih zaliha, civilnih trgovinskih puteva i kanala komunikacije, izjavila je Lungesku.

Prema jednom od scenarija koji kruže u NATO, ruske podmornice mogle bi da preseku kablove za komunikaciju između SAD i Evrope.

Napadi takve vrste mogu biti deo hibridnog vođenja rata, to jest kombinacije otvorenih i skrivenih ratnih operacija.

Prema nezvaničnim informacijama iz NATO, Putinov cilj je da značajno omete zajedništvo između EU i SAD upravo u moru prema kome je savez i nazvan: Atlantskom okeanu.

Ono što zabrinjava zapadne planere jeste pre svega veza između podmornica i raketa koje mogu da se lansiraju sa njih. Rusija je u poslednjih nekoliko godina u obe oblasti uvela značajna tehnološka poboljšanja: ruske podmornice su danas mnogo tiše, a rakete brže nego do sada.

Ovih dana, Rusija testira novu verziju podmornice klase “Borej”, koja se teško detektuje. Tokom 2020. brodovi treba da dobiju naoružanje u vidu nadzvučnih raketa tipa “Cirkon”, a za sada nije tačno utvrđeno da li aktuelni zapadni sistemi za presretanje uopšte mogu da ih zadrže. Ukoliko se naoružane podmornice približe obalama na zapadu EU ili istočnoj obali SAD, strateška situacija bi se odmah promenila.

Izvor: Bild
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *