Ronioci pronašli drevni hram unutar egipatske Atlantide

Ronioci pronašli drevni hram unutar egipatske Atlantide

Drevni egipatski grad Heracleion, odnosno Thonis prema svom egipatskom nazivu, nekada davno bio je živahna trgovačka luka, a sada se nalazi 45 metara ispod površine Sredozemnog mora, piše Science Alert.

Mada je ovaj potopljeni grad otkriven još prije dva desetljeća, nedavno su ronioci pronašli jedno od najvećih otkrića na tom lokalitetu – ostatke predivnog potopljenog hrama.

Uz hram, otkrili su još i nekoliko brodova natovarenih blagom, odnosno novčićima i nakitom.

Arheolog Franck Goddion, voditelj projekta, smatra da su on i njegov tim pronašli kamene stupove glavnog gradskog hrama Amuna Garpa, kao i ostatke manjeg grčkog hrama. Uspjeli su ih otkriti zahvaljujući nizu sofisticiranih alata za skeniranje koji mogu razaznati predmete na morskom dnu i ispod njega, unatoč nataloženim sedimentima.

Brodovi s novčićima i nakitom

Osim što su pronašli glavni gradski hram, ronioci su otkrili i nekoliko potopljenih brodova u kojima su našli novčiće iz vremena kralja Ptolomeja II., koji je Egiptom vladao od 283. do 246. godine prije Krista, posuđe i nakit što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom stoljeću prije Krista.

Arheolozi su na tome području također iskopali kovanice iz bizantske ere.

Egipatska Atlantida

Smatra se da je Heracleion sagrađen u 8. stoljeću prije Krista na obalama rijeke Nil, a to ime je dobio jer ga je, prema legendi, posjetio i sam Heraklo, sin vrhovnog boga Zeusa, prema grčkoj mitologiji, i smrtnice Alkmene. Danas je drevni Heracleion neslužbeno poznat i kao egipatska Atlantida.

“Predmeti koje su pronašli arheolozi prikazuju ljepotu i slavu antičkih gradova, veličanstvenost njihovih hramova i obilje povijesnih dokaza”, stoji u opisu projekta na web stranici Goddio.

“Kolosalni kipovi, natpisi i arhitektonski elementi, nakit i novčići, obredni predmeti i keramika – radi se o civilizaciji smrznutoj u vremenu”, dodaje se.

Povjesničari još uvijek ne znaju kako je točno potopljen Heracleion. Pretpostavlja se da se to dogodilo zbog porasta razine mora, seizmičkih aktivnosti i rušenja gradskih temelja što je uzrokovalo da, prije nekih 1000 godina, cijeli grad sklizne u podmorje Sredozemlja.

Istraženo samo 5% cijeloga grada

Arheolozi su, osim na lokalitetu egipatske Atlantide, radili i na Canopusu, drugom obližnjem potopljenom gradu. Tamo su pronašli novčiće iz ptolomejske i bizantske ere te prstenje i naušnice iz ptolomejskih vremena.

Tim podvodnih arheologa sada radi na objavi najnovijih otkrića u znanstvenim časopisima, a kasnije namjerava provoditi daljnja istraživanja. Naime, Goddio procjenjuje da je do sada otkriveno samo oko 5 posto ovog drevnog potopljenog grada.

Izvor: Index.hr
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *