Ribar izvukao neobičan uređaj, ali niko ne zna čemu služi

Ribar izvukao neobičan uređaj, ali niko ne zna čemu služi

Između Mljeta i Svetog Andrije, u hrvatskim vodama, ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj. Ogroman objekat, nalik na kocku, opremljen elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji.

Posada ribarskog broda “Marian II” sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže.

“Celu zimu se tu zaustavljamo i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i kopče i karike lanca su nove, sve se sjaji, a nije inoks”, priča Darko Kunac Bigava iz Podgore objašnjavajući da ovaj uređaj očigledno nije bio dugo u moru.

“Ova kutija nema oznaka, narandžaste je boje, prečnika oko 130 cm, oko 100 kg teška, a manji teg prečnika 40×40 cm, da ni nas trojica ne možemo da ga pomerimo. Čini mi se da je neki uređaj za merenje i ima onu električnu kuku da se opusti, pa mogu da se uzmu podaci i promene baterije”, detaljno pojašnjava i zaključuje da i njega zanima ko je to tamo ostavio.

Samo dva natpisa su primećena na narandžastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Ribar je objavio fotografije na Fejsbuku, a ubrzo se među ribarima razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao.

Pojedinci su istakli da je specijalizovani vojni okeanografski brod bio je na redovnom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci.

Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja.

Stručnjak koji je radio na tehničkim sistemima kaže da se čini da se zaista radi o mernom instrumentu.

“Na prvi pogled, jedan deo uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ukoliko je ovo vojno”, pojasnio je.

Osim legitimnog pitanja šta taj uređaj radi tu gde je pronađen i u čijem je vlasništvu, nakon svega navedenog, postavlja se pitanje, zašto je takav američki vojni brod nakon remonta u Rijeci radio ovakve manevre u hrvatskim teritorijalnim vodama i to daleko od Rijeke, na južnom Jadranu.


Ribar vratio tajanstveni uređaj Amerikancima, ali ih upozorio da nije „pirat iz Somalije“

Ribar Darko je uređaj vratio Amerikancima, ali je pre toga tražio da mu isplate štetu na ribarskoj opremi.

„Došao sam do broda USNS Bruce Heezen, koji se i dalje nalazi u akvatorijumu Mljeta, posle obećanja da će mi platiti štetu. Primopredaju smo napravili tako da sam uređaj bacio u more, a oni su došli gumenjakom, zakačili ga i odvukli na brod. Potpisali smo izjavu da su mi platili štetu, a ja njima vratio uređaj“, izjavio je Darko.

Dodao je da ljudi koji su po uređaj došli, nisu dozvolili da se bilo šta fotografiše, i da su mu nekoliko puta rekli da su oni prijateljski narod i da „ne žele nikome nikakvo zlo“. 

„Posadu čine Amerikanci – vojnici, naučnici i dva naša člana obalske straže tamo, od čega jedan poručnik fregate. Rekli su da ne žele da se od svega ne pravi velika priča pošto je od prve objave vest buknula u svim medijima. Ja sam im na to odgovorio da se to ne može zaustaviti kad krene i da su na vreme ljude obavestili o svojoj prisutnosti, sve bi bilo OK“, objasnio je Darko za portal morski.hr.


Tvrd pregovarač

Ribar nastavlja priču tvrdeći da su mu odmah tražili da im se vrati uređaj, ali da im je rekao da je hrvatski građanin a ne „pirat iz Somalije i da sa njim ne mogu tako razgovarati“.

„Tada su mi rekli da sam tvrd pregovarač, pa su pristali da odradimo primopredaju na ovakav, pošten način. Pitali su me i kako ja znam da uređaj može da se aktivira, pošto sam vidio sonde na njemu. Onda sam im na to odgovorio da danas svi imaju internet i Jutjub“, ispričao je Kunac svoj deo neobične priče o pronađenom misterioznom uređaju, za koji i dalje nema zvanične potvrde o čemu je reč.

Izvor: Morski.hr 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *