Rezervat biosfere „Mura–Drava–Dunav” na korak do priznanja

Rezervat biosfere „Mura–Drava–Dunav” na korak do priznanja

Evropski Amazaon, kako se često naziva izuzetan rečni predeo Mure, Drave i Dunava koji u dužini od 700 kilometara povezuje više od 930.000 hektara jedinstvenog područja od Austrije do Srbije, nakon potvrde Uneska trebalo bi da postane prvi rezervat biosfere na svetu koji se prostire u pet država.

Odluka Uneska o zajedničkoj nominaciji Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, koja je ovoj organizaciji poslata poslednjeg dana septembra, očekuje se u junu 2020. godine, saopštila je Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere „Mura–Drava–Dunav” u pet država zvanično je počeo 2011. godine, kada su ministri zaštite životne sredine svih pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere. Hrvatska i Mađarska su 2012. zaštitile svoj rečni predeo, a slede ih Srbija (2017), Slovenija (2018) i Austrija (2019). Zajednička nominacija povezala je pet celina u jedinstveno zaštićeno područje.

Evropski Amazon je stanište najveće populacije orla štekavca u Evropi sa čak 140 parova, kao i drugih ugroženih vrsta, poput malih čigri, crnih roda, vidri, dabrova i jesetri, ali i važno područje za više od 250.000 migratornih ptica.

Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju snabdevanje pijaćom vodom za gotovo 900.000 stanovnika, dok krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.

Integralni deo prekograničnog rezervata biosfere postaće i naš Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje”, koje se prostire na teritoriji pet opština – Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka.

Ovoj zajedničkoj „zelenoj viziji” značajno su doprineli, po rečima  Duške Dimović iz je Svetska organizacija za zaštitu prirode Adria-Srbija, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom.

„Proglašenje rezervata biosfere važan je odmak od štetnih projekata poput izgradnje novih hidroelektrana ili eksploatacije sedimenata. Održivi suživot ljudi i prirode je smer u kojem moramo ići ako želimo ublažiti neizbežne posledice klimatskih promena, koje već sada itekako osećamo”, rekla je Ivana Korn Varga iz je Svetska organizacija za zaštitu prirode Adrije.

Izvor: Politika
Foto: Pixabay
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *