Rečni kruzeri uskoro pristaju i kod Ramske tvrđave

Rečni kruzeri uskoro pristaju i kod Ramske tvrđave

Turistički brodovi koji krstare Dunavom uskoro će moći da se, pored Velikog Gradišta i Golupca, usidre i kraj Ramske tvrđave, što će, pored uređenja okolnih suvozemnih puteva, omogućiti znatno masovnije posete turista iz čitave Srbije i inostranstva.

Naime, počelo je postavljanje šipova budućeg pristana za kruzere ispod Ramske tvrđave. Radove finansira Opština Veliko Gradište uz podršku Vlade Republike Srbije.

Prilikom jedne od prezentacija obnove utvrđenja, predstavnik izvođača radova, firme „Abma“ iz Istanbula, glavni arhitekta Kalbije Nojan, predstavila je projekat rekonstrukcije i radove na tvrđavi podignutoj po nalogu sultana Bajazita II 1483. godine.

Ovaj objekat, koji spada među najatraktivnija fortifikacijska utvrđenja na Dunavu, tokom prošle godine zablistao je punim sjajem i primio prve ljubitelje starina. Podsećanja radi, projekat je finansirala Agencija TIKA iz Turske, a vrednost obnove iznosio je preko 1,1 milion evra.

U restauraciji je korišćen isključivo originalni materijal, prirodni kreč i kameni prah pomešan s vodom, kako bi se obezbedila potpuna autentičnost.

Izvor: Danas
Foto: YouTube / Arhiva snimaka
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *