Protest u Baru: More pripada narodu, a ne tajkunima i mafiji

Protest u Baru: More pripada narodu, a ne tajkunima i mafiji

Jadransko more pripada građanima, a ne tajkunima i mafiji, poručeno je u subotu s protesta protiv daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji je održan u Baru. Učesnici protesta istakli su da mi imamo more, ali i treba da pokažemo da more ima nas.

Ekološki i građanski aktivisti iz cijele države, okupljeni oko Građanske grupe „SOS za Montenegro”, istakli su da je poslednji trenutak za spas Jadrana. Protest je simbolično počeo u dvorištu gimnazije u Baru gdje su prije šest mjesec posječeni čempresi, a potom su ulicama grada prošetali građani zajedno s aktivistima organizacija „Ozon”, „Sačuvajmo Sinjajevinu”, „Nesvrstani”, studentske inicijative „Neću da idem”, pokreta „Odupri se”, sportski ribolovci i drugi. Učesnici su tokom šetnje nosili transparente s natpisima „Zelena gerila – Glavu damo, prirodu ne damo”, „Naše rijeke su naš krvotok”, „SOS za Jadran”. Prije polaska povorke u šetnju, na asfaltu je sprejom ispisano „Ulica palih čempresa”, a ispred marine „Stop bušenju Jadrana”.

Poznati građanski aktivista Mirsad Kurgaš iz Bara skrenuo je pažnju da strani investitori uvijek ističu da za sve svoje aktivnosti imaju sve potrebne dozvole državnih organa i institucija.

– I zato smo krenuli odavde, iz ulice palih čempresa, jer je odavde krenula ta iskra građanske slobode i neposlušnosti, koja je pokrenula plamen i u Podgorici, i na Crnom jezeru, Bukovici… Ovdje smo jer ne želimo da dozvolimo privatizaciju državnih resursa, želimo da more ostane naše – rekao je Kurgaš.

On je naveo da je sve institucije države zarobio korumpirani režim, te je stoga građanima jedino preostalo da se za prirodu bore na ulicama. Kurgaš je kao dobar primjer istakao Holandiju koja je obustavili dalja ispitivanja podmorja nakon spoznaje o njihovoj štetnosti, i na slučaj susjedne Hrvatske, gdje ekolozi takođe vode žestoku borbu protiv uništavanja morske flore i faune podvodnim istraživanjima.

– Naši građani nemaju nikakvu garanciju da će im vađenje nafte na Jadranu povećati životni standard, jer većina profita ide u budžet naftnih kompanija, a ovdje od turizma direktno i indirektno žive desetine hiljada ljudi. Turizam i naftne platforme nikako ne idu zajedno – istakao je Kurgaš.

Sportski riblovac Vesko Ojdanić zamjerio je kolegama što se nisu jučerašnjem protestu odazvali u većem broju. On je pozvao sve one koji žive od mora da se bore za njegovu zaštitiu.

– Treba da sačuvamo obalu od Kadica, Crvene plaže, da ostane nešto za našu djecu i unuke. Pokažimo da smo slobodni ljudi, podignimo svoj glas – rekao je Ojdanić.

Vuk Vujisić iz Studentske nicijative koja vodi kampanju „Neću da idem”, kazao je da juče na protestu u Baru nije bilo mnogo ljudi dali da je njihova borba pravedna i da će na kraju pobijediti. On je istakao da je dobro što se aktivistima pridružuje sve veći broj građama, koji shvataju da se gubitkom prirode gubi sve.

– U Baru smo okupili aktiviste koji su bili na Bukovici, na Tari, na Sinjajevini, svakim danom nas je sve više. Naredna dva protestna skupa biće 2. avgusta na Sinjajevini i 4. avgusta na Tari – najavio je Vujisić.


Nemamo luksuz da gubimo teritoriju

Prema riječima direktora Ekološkog pokreta „Ozon” Aleksandra Perovića, ekološki građanski bunt raste iz dana u dan. On smatra da građani postaju sve svjesniji da je Crna Gora mali prostor, te da svi moramo biti lokal patriote i da se borimo za očuvanje svake njene stope.

– Ostale su nam još samo rijeke, jezera, šume i more, moramo ih zaštititi, podjednako je važna borba i za jezera i za rijeke i za šume i za more – rekao je Perović.

Izvor: BOKA News
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *