Prevodnice Šebešfok i Bezdan u funkciji do leta

Prevodnice Šebešfok i Bezdan u funkciji do leta

Privode se kraju radovi na prevodnici Bezdan, a završena je prevodnica Šebešfok koja Bajski kanal povezuje sa Velikim Bačkim kanalom i Dunavom. Ovo je najveća investicija u vodoprivredu Zapadne bačke u poslednjih 30 godina, a rađena je zajedno sa Mađarskom.

Prevodnica Bezdan je brodove iz Dunava i Velikog Bačkog kanala puštala od sredine 19. veka, a ovom rekonstrukcijom će posle više od 30 godina biti vraćena u funkciju. Prevodnica Šebešfok na Bajskom kanalu je već u potpunosti rekonstruisana i samo ovaj deo posla vredan je 84 miliona dinara. Turistički i teretni brodovi će uskoro na potpuno bezbedan način moći da koriste ovaj plovni put.

“Vrednost ovih radova u ukupnom delu, kada govorimo o mađarskoj strani i o našoj, iznosi 8 miliona i sedamsto hiljada evra. Finasira se najviše iz sredstava Evropske unije 85 procenata, a deo iz sredstava mađarske i srpske strane. Veoma sam zadovoljan dinamikom radova. Od 1988. godine ovde nismo imali uređenu brodsku prevodnicu, a sada ćemo imati taj posao potpuno završen. Već negde u maju – junu, na osnovu odredaba ugovora, izvođači su spremni da završe ovaj deo posla. Završili smo u nešto bržem ritmu i prevodnicu Šebešfok”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“Ogroman značaj realizacije ovog projekta proizilazi pre svega iz činjenice da će na ovaj način biti povećan stepen odbrane od poplava i u tom kontekstu mi imamo takođe dva aktuelna projekta, koja se tiču mobilnih brana tokom poplava, zajedno sa Mađarskom, nabavka dva i po kilometra mobilnih brana za odbranu od poplava. Takođe paralelno sa tim započekli smo realizaciju projekta sa Hrvatskom, takođe IPA prekogranični projekat, gde nabavljamo kilometar i po novih brana od poplava. I to jeste zapravo jedan paket mera, jer je Pokrajinska vlada prepoznala da postoje značajne mogućnosti da sa partnerima iz okruženja privučemo finansijska sredstva iz Evropske unije i da ih na najbolji mogući način realizujemo. Ogroman značaj ulaganja u vodoprivredu jesu kapitalna i višedecenijskog karaktera”, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

“Za ove četiri godine preko deset miliona evra uloženo je upravo iz sredstava Evropske unije za realizaciju ovakvih projekata. Pored toga svakako najveći sufinansijer svih projekata koje grad realizuje jeste upravo Pokrajinska vlada, sa sekretarijatima i Upravom za kapitalna ulaganja”, kaže gradnačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Kada početkom leta bude završena prevodnica Bezdan, biće to i završetak najznačajnijih ulaganja u vodoprivredu u ovom delu vojvodine, jer je pre toga za vršena rekonsrukcija Crpne stanice Bezdan dva koja sa ove dve prevodnice predstavlja najvažniji segment hidro sistema Dunav-Tisa-Dunav.

Izvor: RTV
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *