Pravila koja treba da poštujete pri boravku u bazenu

Pravila koja treba da poštujete pri boravku u bazenu

Sezona kupanja na otvorenim kupalištima i plažama je iza nas, a sezona upotrebe zatvorenih bazena je u toku. To bi i bio razlog da se podsetimo pravila, koja treba da poštujemo pri ulasku i boravku u vodi.

„Izlazi i vode, sav si modar“, „Ne utrčavaj, prvo se polako nakvasi“, „Nisi ništa jeo“… naslušali smo se saveta brižnih mama.

Šta je od toga istina, a šta zabluda, kada je u pitanju bezbedno kupanje, objašnjava naš poznati doktor Moma Jakovljević, koji je i lekar ženske košarkaške reprezentacije i zamenik direktora KBC „Dragiša Mišović“. On savetuje i na šta sve treba da pazimo i kojih pravila da se pridržavamo.

– Osnova svega je balans u organizmu. Čovek se adaptira na podneblje, na primer na život u planini pod snegom ili život u toplijim krajevima. Menjanje sredine i životnih navika zahteva postepenu adaptaciju, trening na nove temperaturne uslove, nadmorsku visinu, ishranu… Sve što je naglo i bez pripreme uvodi organizam u novu nenaviknutu promenu. Mlađi su izdržljiviji, a stariji brže stradaju – upozorava dr Jakovljević.


1. Da li smemo u vodu punog stomaka?

Za mlađe osobe, koje su zdrave, ulazak u vodu sa punim stomakom nije opasan, dok se to uopšte ne savetuje kada su u pitanju stariji. To pogotovo važi za ljude u pedesetim i šezdesetim godinama, koji i ne znaju da imaju zakrčene krvne sudove, na primer na vratu. Tada može da se desi da dođe do problema sa cirkulacijom, a samim tim i do poremećaja rada srca i krvnih sudova. Zato je bolje otići u vodu, pa nakon toga pojesti nešto.


2. Da li je preporučljivo utrčati u vodu ili ulaziti postepeno?

Kada su visoke temperature, kao što je to sada, u vodu je potrebno ulaziti polako. Ukoliko se naglo uskoči u hladniju vodu može doći do grčenja mišića, sužavanja krvnih sudova i na kraju do infarkta i to dok ste u vodi, što je veoma opasno. Zato je potrebno postepeno se navikavati na temperaturu vode, jer krvni sudovi imaju svoju širinu, a mišići svoj tonus, koji se takođe polako adaptiraju na temperaturu vode.


3. Kombinacija kupanja i konzumiranja alkohola

Zbog toga što se kupali u alkoholisanom stanju, mnogi su se udavili. Kada ste pod dejstvom alkohola šire se krvni sudovi, dolazi do promena u funkciji mozga, čovek ne reaguje kako treba. Na neki način remeti se balans u organizmu, od moždanih funkcija do cirkulacije, kada ne mogu objektivno da se prepoznaju opasne situacije, jer se opušteno oseća. Nije preporučljivo ulaziti u vodu ni u pripitom ni u pijanom stanju.


4. Koliko dugo smete da se budete u vodi?

Sve zavisi od temperature vazduha i vode, debljine kože i masnog tkiva. Koliko će neko vremenski provesti u vodi je individualna stvar, a isto važi i kada su deca u pitanju. Stručnjaci savetuju da dete ne morate da terate iz vode ako se lepo igra i vidite da mu to prija. Problem je ako dete dugo sedi u vodi i ako mu pomodre prsti i usne. Znači, ono o čemu roditelji moraju da vode računa je da dete bude aktivno u vodi. Posle kupanja u moru obavezno je tuširanje, jer, bez obzira na to koliko je slana voda korisna, dete može da se ojede.


5. Šta raditi kada vas uhvati grč?

Grč u nozi javlja se iznenada, bez najave i kao hitac pogađa najčešće mišić na listu koji se bolno zgrči. Prema procenama, oko 40 odsto ljudi povremeno ima grčeve u nogama, naročito sportisti, žene, trudnice i starije osobe. Najčešće se javlja kada dođe do premora mišića ili ako je voda hladna. Istezanje i masaža zahvaćenog područja je prvo što treba da se uradi. Potrebno je istegnuti nogu, odnosno prste na nogama povući ka napred. Ipak, obavezno je pronaći pomoć da biste izašli napolje, pa ako ste podložni ovakvim situacijama, nemojte plivati daleko od obale, naročite ne sami.


6. Bezbedno ronjenje

Najbolje je da svako osluškuje svoje telo i prepozna svoje mogućnosti. Naime, koliko će neko moći da izdrži bez vazduha zavisi od istreniranosti i snage organizma. Isto važi i kada je dubina u pitanju. Neko već pri maloj dubini oseti pritisak u ušima, dok su drugi izdržljiviji. Sam organizam daje signale kada se nalazi u situaciji na koje nije navikao. Slušajte svoje telo i ne forsirajte ga.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *