POSLEDICE BREGZITA: Francuski ribari privremeno izgubili lovište

POSLEDICE BREGZITA: Francuski ribari privremeno izgubili lovište

Francuskim ribari privremeno su zbog postbregzitskih promena ostali bez dozvole da love u vodama oko Gernzija, jednog od britanskih Kanalskih ostrva.

Zvaničnici EU i britanije očekuju da će to pitanje biti rešeno narednih dana, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

Sporazum o pristupu vodama oko Gernzija bio je zasnovan na evropskim propisima o ribarstvu kojima je sinoć automatski istekla važnost s izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanija i EU sada moraju da pregovorima dođu do postbregzitskog trgovinskog sporazuma, ali za sada se tokom tranzicionog perioda do kraja godine poslovanje odvija na uobičajeni način, što znači da će francuski ribari zadržati prvo pristupa vodama oko Gernzija.

Međutim, vlasti Gernzija odlučile su da uvedu novi sistem prema kome će svako ribarsko plovilo morati da traži individualnu dozvolu da uđe u vode na 6-12 milja od obala ostrva.

„Procedura za traženje dozvole mora biti u funkciji od naredne nedelje. Do tada, pristup francuskim ribarskim plovilima u vodama Gernzija je privremeno zabranjen“, saopštilo je ministartvo poljoprivrede.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *