Posle dve godine zakašnjenja, Skupština grada u Smederevu konačno se bavila zagađenjem

Posle dve godine zakašnjenja, Skupština grada u Smederevu konačno se bavila zagađenjem

Skupština grada u Smederevu je, sa gotovo dve godine zakašnjenja, usvojila Plan kvaliteta vazduha i tako konačno ispunila zakonsku obavezu. S obzirom na to da je grad na Dunavu svrstan u sredine sa kvalitetom vazduha treće kategorije, Plan je sačinjen još 2017, ali se do 3. marta nije našao pred odbornicima.

– Ovaj dokument nas je svojevremeno koštao 2,4 miliona dinara, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine se sa njim saglasilo 2018. Plan je zastareo i, očigledno, za to niko neće odgovarati – istakao je Milutin Vučković, iz odborničke grupa “Budimo Smederevo”.

Opozicija je zamerila i to što Plan nije obrazložio niko od nadležnih, a radi se o aktu čije su stavljanje na Dnevni red oponenti lokalne vlasti inicirali duže od godine.

– Kako vas nije sramota? Da li opozicija udiše loš vazduh, a vi iz vlasti dobar? Ni gradski većnik za ovaj resor nije na sednici, a Plan sada usvajate pred izbore, kao deo kampanje – bio je oštar samostalni odbornik Jovica Vujović.

Podsetimo, zaštitnik građana je ranije upozorio na to da smederevska lokalna samouprava čini propust u radu jer nije usvojila Plan kvaliteta vazduha, a opozicija sada insistira i na tome što je ignorisana još jedna zakonska obaveza – da se do 28. februara javnost obavesti o kvalitetu vazduha tokom minule godine.

Gradonačelnik Jasna Avramović je pre mesec dana najavila da će se rebalansom – koji je, takođe, usvojen u utorak – izdvojiti dodatnih 100 miliona dinara za realizaciju Plana kvaliteta vazduha, a sada tvrdi da to Gradsko veće nije prihvatilo.

– Zanemarili su i moj predlog za konverziju kotlarnica sa štetnog na ekološki prihvatljivije gorivo. Srećom, biće još rebalansa, a Plan kvaliteta vazduha nas obavezuje da do 2021. obavimo ukupno pet kotlarnica – istakla je Jasna Avramović.

Trenutno je, inače, od ukupno 4,8 milijarde dinara ovogodišnjeg budžeta samo 0,2 odsto opredeljeno za smanjenje zagađenja.

Izvor: Večernje novosti
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *