Počelo glasanje o sudbini starog savskog mosta

Počelo glasanje o sudbini starog savskog mosta

Gradski urbanista Marko Stojčić pozvao je građane da učestvuju u anketi koja se nalazi na zvaničnom sajtu Grada Beograda i na BG portalu, i da iskažu svoje mišljenje o budućnosti ovog mosta.

Rezultati glasanje sprovedenog 2017. godine

Beograđani su se jednom već izjašnjavali o sudbini Starog savskog mosta i to je bilo pre dve godine, kada je gradonačelnik prestonice bio Siniša Mali.

Tada su najviše glasova dobile opcije da Stari savski most bude premešten na potez od Ade Ciganlije do novobeogradskih blokova ili da poveže Zemun i Lido.

Istina, tada nisu bile ponuđene ovako detaljne varijante, sa troškovima, kao i izgledom budućih investicija.


OPCIJA 1: Preseljenje u park Ušće i novi most od Ade do blokova

Podrazumeva dve intervencije. Jedna je izgradnja novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj, sa pristupnim stazama, u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije, čiji će izgled biti definisan projektom, a druga intervencija je demontaža Starog savskog mosta i ponovna montaža lučne čelične konstrukcije glavnog raspona u parku Ušće, na poziciji između TC „Ušće” i Muzeja savremene umetnosti.

Most će ovom intervencijom predstavljati skulpturu na visini od 4,5 metara. Prostor ispod mosta može da sadrži kulturne, komercijalne i slične sadržaje.

Vrednost radova: oko 15 miliona evra.

Opcija 1

OPCIJA 2: Preseljenje i dogradnja mosta između Novog Beograda i Ade Ciganlije za pešačko-biciklistički saobraćaj

Ona podrazumeva demontažu mosta i ponovnu montažu, izradu novih betonskih stubova i nedostajuće čelične konstrukcije i izgradnju prilaznih staza u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije.

Vrednost radova: oko 14 miliona evra.

Opcija 2

Anketa traje do 15. decembra, a kako najavljuju iz Grada Beograda, na mestu Starog savskog mosta, 2020. godine započeće izgradnja novog mosta, koji će, zajedno sa planiranim tunelom između Savske i Dunavske padine, doprineti značajnom rasterećenju jednog od najopterećenijih saobraćajnih pravaca u gradu: Brankov most – Brankova – Dečanska – Bulevar despota Stefana.

Građani u anketi, dostupnoj na BEKOM portalu, mogu glasati za jednu od dve ponuđene varijante.

Izvor: Blic / BEOKOM portal
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *