Počela velika akcija čišćenja reka

Počela velika akcija čišćenja reka

Čišćenjem gradskog šetališta u Kraljevu, juče je startovala velika kcija “Očistimo reke Srbije” koju zajedno sprovode redakcija “Blica” i kompanija “Vip mobile”.

Ekološka akcija “Blica”, u čijem je prvom delu učestvovalo preko 2.500 ljudi, rezultirala je čišćenjem 11 reka i pet jezera, a plan je da se do kraja godine očisti više od 20 novih lokacija. Prvo čišćenje je zakazano za danas kada će se čistiti gradsko šetalište u Kraljevu pored reke Ibar, a nedelju dana kasnije i ušće ove reke u Zapadnu Moravu.

Nakon Kraljeva, akcije čišćenja biće organizovane i u Kruševcu, Nišu, Pančevu, Somboru, Bačkoj Topoli, Čajetini, kao i u brojnim drugim mestima širom Srbije, “Blic” i “Vip mobile” potrudiće se da vodotokovima u Srbiji vrate dostojanstven izgled, ali pre svega da životna sredina bude zdravija i lepša.

Ovaj projekat podržao je i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je zajedno sa inicijatorima ovog projekta glavnim i odgovornim urednikom “Blica” Predragom Mihailovićem, direktorom “Vip mobile” Dejanom Turkom, ali i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem govorio o razlozima zbog čega je važno očistiti vode Srbije od otpada.

– Procene su da jedan turista na destinaciji ostavi jedan kilogram čvrstog otpada. Međutim, kod nas situacija nije baš takva. Mi nismo zemlja masovnog turizma, već je naš problem druge prirode. Mi sami zagađujemo našu sredinu. Naše reke nisu čiste, jer to radimo mi sami – rekao je Ljajić.

Glavni i odgovorni urednik “Blica” koji je pokrenuo ovu akciju Predrag Mihailović osvrnuo se na početak akcije čišćenja reka i jezera, nakon što su na adresu redakcije dostavljene fotografije lokalnog izletišta koje je bilo preplavljeno ambalažom, kesama…

– Nismo želeli da samo objavimo priču kao što bi novinari inače uradili, već smo otišli u lokalnu samoupravu i sa njima rešili da očistimo taj kraj. Nakon toga smo počeli da pozivamo ostale samouprave, gradove u Srbiji gde ima velikih reka, razne lokalne nevladine organizacije da nam kažu gde ima reka koje su zapušene od đubreta i otpada i krenuli da ih čistimo. Sada sa kompanijom “Vip mobile” krećemo u novi krug akcije i nadam se da ćemo do Nove godine očistiti 20, možda čak i 30 reka u Srbiji na koje su nam ukazali naši čitaoci, a za koje su rekli da su to nekada bila prelepa mesta i izletišta… – rekao je Mihailović.

Direktor “Vip mobile” i A1 Slovenija Dejan Turk ukazao je da je ova kompanija među prvima pokrenula akciju reciklaže starih mobilnih telefona i ostalih mobilnih uređaja te i da svake godine reciklira na tone papira, stakla i različitog elektronskog otpada. 

– Stanje naše životne sredine zavisi samo od nas, zato se nadamo da će naša akcija biti podsticaj za neke šire društvene inicijative i stvaranje zdravijeg okruženja. Ovu filozofiju “Vip” živi već godinama, kroz niz ekoloških aktivnosti u koje su uključeni naši zaposleni, a ove vrednosti trudimo se da prenesemo i našim korisnicima i široj javnosti – rekao je Turk i dodao da je saradnja sa dnevnim listom “Blic” šansa da se zajedno napravi nešto veće u zaštiti životne sredine.

– Mislim da su ovih 20 lokacija koje ćemo očistiti samo početak i da ćemo popularizovati savest u svima nama. Od ove akcije očekujem da napravimo nešto dobro za Srbiju, da očistimo tih 20 lokacija, a znamo da ih ima još puno više i da pokrenemo razmišljanje u svakome od nas da plastičnu bocu stavimo na mesto gde treba, da je recikliramo i da je ne bacimo u prirodu jer će na kraju završiti u nekoj reci – naglasio je on.


Pridružite nam se

Svi oni koji žele da nam pomognu da životnu sredinu učinimo lepšom i zdravijom, mogu da nas kontaktiraju na mejl cistereke@ringier.rs ili na broj telefona 011/333-4-597. Javite nam se i ako imate predlog koje reke bi trebalo da obuhvatimo našom akcijom.


Naredna čišćenja

  • 12. oktobar   Dunav u Smederevu
  • 14. oktobar   Belica u Ivanjici
  • 15. oktobar   Matejevačka reka u blizini Niša
  • 18. oktobar   Ušće Ibra u Zapadnu Moravu
  • 22. oktobar   Gabrovačka reka u Nišu
  • 29. oktobar   Ribarska reka u blizini Kruševca
Izvor: Blic
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *