Planira se izmeštanje dela Tamiša iz korita u Pančevu

Planira se izmeštanje dela Tamiša iz korita u Pančevu

Plan izmena Generalnog urbanističkog plana Pančeva predviđa produžetak izgradnje keja sa šetalištem u cilju regulisanja Tamiša i uređenja njegove leve obale u zoni gornjeg grada, to jest od drumskog do železničkog mosta na Tamišu.

“U okviru ovoga planirano je smanjenje brzine toka Tamiša uz levu obalu od Mlina do Gornje crkve. U tom cilju planira se izgradnja novog rukavca Tamiša. Ovo će se ostvariti prosecanjem krivine kod Gornjeg mlina sa radijusom 220 metara širine korita 60 metara. Ukupna dužina proseka iznosi 300 metara. Učvršćenjem leve visoke obale Tamiša omogućila bi se efikasna odbrana od velikih voda, odnosno odbrana od poplava”, navodi se u Generalnom urbanističkom planu Pančeva, prenosi ekapija.

Navodi se da je i planirano uređenje leve obale Tamiša na potezu od hidročvora do ušća u Dunav. Neophodna je, kako se navodi i rekonstrukcija tri glavna otvorena kanala: Mlekara, Pančevački-33 i Vodice.

Takođe, navodi se i da reka Nadel kao glavni recipijent najvećeg dela otvorene kanalske mreže grada Pančeva takođe iziskuje kompletnu regulaciju.

Nadel je planiran kao deo sistema za navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta, zbog čega je potrebno povećati protočnost na 12 metara kubnik u sekundi, i eliminisati postojeće zagađivače kako bi se poboljšao kvalitet vode.  

Izvor: N1
Foto: Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *