Piratska radio stanica „CAROLINE“ (LIVESTREAM)

Piratska radio stanica „CAROLINE“ (LIVESTREAM)

Značajan broj neregistrovanih radio stanica je bio smešten na brodovima usidrenim u blizini britanskih obala. „Radio Caroline“ je bila prva takva stanica, koja je svoj program emitovala u toku 24 sata dnevno na engleskom jeziku.

„Radio Caroline“ je svoje radio prenose počela sa broda usidrenog u međunarodnim vodama u blizini jugo-istočnog dela Engleske. Kako većinu svog postojanja nije imala dozvolu za emtovanje programa niti od jedne države, vrlo često je nazivana i piratskom radio stanicom.

Radio stanicu je 1964. osnovao Ronan O’Rahilli da bi zaobišao kontrole kompanija koje su vlasnici autorskih prava popularne muzike, koja se emituje u Velikoj Britaniji, ali i radiodifuzni monopol BBC-a.

Nelicencirana od bilo koje vlade za većinu svog postojanja, „Radio Caroline“ ostaje piratska radio stanica koja zapravo nikada nije postala ilegalna, iako je nakon Marine Offences Act (1967) postala nezakonita prema britanskim zakonima.

Ime „Radio Caroline“ se koristi za emitovanje iz međunarodnih voda, koristeći pet različitih brodova od tri različita vlasnika, od 1964. do 1990. godine, i preko satelita od 1998. do 2013. godine.

Radio Caroline trenutno emituje 24 sata dnevno preko Interneta i sa povremenim ograničenim dozvolama, program se takođe emituje na radiju DAB u pojedinim oblastima u Velikoj Britaniji.

„Radio Caroline“ emituje muzika od ’60 do savremene, sa naglaskom na Album-oriented rock (AOR). Kompanija takođe licencira druge stanice širom sveta, da mogu da koriste naziv „Radio Caroline“.

Ova činjenica kao i to da je stanica uspela preživeti oko 40-ak godina učinili su ime „Radio Caroline“ sinonimom za nekopnenu radio stanicu.

? LIVESTREAM Radio CAROLINE

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *