Otkrivena istina o drevnim ratnicama Amazonkama

Otkrivena istina o drevnim ratnicama Amazonkama

Amazonke, drevna zajednica žena ratnica, pušile su kanabis, pravile tetovaže i borile se u krvavim bitkama, baš kao muškarci, pokazalo je nedavno istraživanje.

“Arheologija je dokazala bez sumnje da su zaista postojale žene koje su Grci opisali kao Amazonke”, kaže istoričarka Adrijen Mejor.


Borile su se, lovile, jahale konje i koristile lukove i strele

Mejorova, koja je rođena u Kaliforniji, proučavala je bogatstvo tekstualnih, umetničkih i arheoloških dokaza, pre nego što je napisala knjigu “Amazonke”.

Amazonke su pripadale nomadskom narodu koji su drevni Grci zvali Skitima i koji su naseljavali oblasti severnog i zapadnog dela Mediterana.

Arheološka iskopavanja drevnih grobnica u ovim regijama otkrila su skelete, za koje se u početku mislilo da su muški, budući da su bili sahranjeni sa oružjem i borbenim konjima.

Međutim, DNK testiranja pokazala su da je najveći deo pronađenih skeleta zapravo pripadao ženama, koje su nosile iste vrste povreda, koje su se pronalazile na telesnim ostacima muškaraca.

Svaki od tih skitskih skeleta sahranjen je sa opremom za pušenje marihuane, a nekad i sa opremom za tetoviranje.

Major ističe da je još i istoričar Herodot opisao okupljanja Skita, na kojima se palio kanabis i svi su postajali “opijeni” oko vatre.

Postoje i dokazi da su skitske žene često imale lepe tetovaže.

Dugo su Amazonke smatrane nemilosrdnim lezbijskim ratnicama, koje su mrzele muškarce toliko da su čak ubijale i sopstvene sinove. Takođe, verovalo se da su odsecale po jednu dojku, kako bi mogle da se služe lukom i strelom.

Međutim, za takvo nešto nisu postojali dokazi.

Iako su njihove “snažne sestrinske veze” opisane u klasičnoj literaturi, drevni Grci ih nisu smatrali lezbijkama, tvrdi Major.

Ona tvrdi da stari Grci i Rimljani nisu bili stidljivi kada je reč o upuštanju u homoseksualne odnose, muške ili ženske i da bi, u slučaju da su Amazonke bile lezbijke, sigurno to i pomenuli negde.

Zna se i da su bile podjednako ljubiteljke muškaraca, koliko i njihove ubice.

Prema popularnom folkloru, uzdržavale su se od seksa, izuzev jednom godišnje, kada bi posećivale susedna plemena i imale odnose sa njihovim članovima, kako bi zajednica opstala.

Prema legendi, devojčice su zadržavale, ali su dečaci ili sakaćeni i ubijani, ili vraćani očevima.

Istina je, međutim, da su zaista imale običaj da šalju sinove u druga plemena, ali više da bi sprečile incest ili sklopile neki dogovor, kaže Major.


U to vreme, ljudi su se divili Amazonkama

“Grci su bili fascinirani tako nezavisnim ženama. One su se toliko razlikovale od njihovih supruga i kćeri. Slike Amazonki uvek ih prikazuju kao lepe, aktivne, pune duha i hrabre”, kaže Major.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *