OTKRIVEN NOVI FENOMEN: Jake oluje na morima izazivaju stotine zemljotresa

OTKRIVEN NOVI FENOMEN: Jake oluje na morima izazivaju stotine zemljotresa

Talasi se kotrljaju morem i prenose vibraciju vode sve dublje i dublje, na kraju poput džinovskog čekića udaraju o morsko dno, jedan uragan je tako izazvao čak 300 zemljotresa.

Uragani i zemljotresi su sami po sebi loši. Sad ih zamislite u sadejstvu.

Taj fenomen je upravo otkrio tim istraživača koji je vodio Veniuan Fan, profesor i seizmolog sa Univerziteta na Floridi.

Otkriće je nedavno objavljeno u naučnom časopisu Geophisical Research Letters, ali nije tako strašno kako zvuči.

Fan je to objasnio ovako: kada su uragani (severoistočne ili zimske oluje) u atmosferi, oni stvaraju posebno velike talase na površini mora, koji se zatim šire i stvaraju druge vrste talasa koji sve više i više zadiru u morske dubine, a na kraju talasi mogu prodreti do samog morskog dna.

Interakcija između ovih sekundarnih talasa i morskog dna dovodi do posebnog pritiska na dno ili, drugim rečima, do efekta podrhtavanja morskog dna i ova pojava se na meri seizmometrima.

U početku su takvi zemljotresi odbačeni kao “seizmička buka”, kako bi se omogućilo Fanu i njegovim saradnicima da otkriju da su ti šokovi usled “udara čekića” zaista doveli do pravih malih zemljotresa, koje nazivaju “olujotres”, koji su obično magnitude 3,5.

Kretanje tla je malo i ljudi ga uglavnom ne mogu osetiti, rekao je Fan. Za ljude to nije toliko značajno. “Uvek volim ponavljati da oluje prouzrokuju nevreme. Dakle, kada se pojave ekstremne oluje, mislim da je to veća briga, nego što su ti olujotresi”.

Ali, stvar je u tome da to što su otkrili nije beznačajno. Fan objašnjava da se sve u prirodi prepliće, tako da bi te oluje mogle imati učinke na prirodu koji još nisu proučeni i da bi ove spoznaje mogle imati veliki uticaj na pomorske aktivnosti, poput plovidbe brodova, a i mogle bi pomoći naučnicima da još bolje razumeju strukturu Zemlje.

Fan i njegov tim fokusirali su se na razdoblje između 2006. i 2015., u kojem su otkrili 14.077 oluja, odnosno više od hiljadu svake godine.

Objasnio je da to koliko će neki uragan ili oluja dovesti do stvaranja olujotresa, zavisi od lokacije. Kao primjer koristio je uragan Sandy.

Iako je na kopnu taj uragan bio izuzetno snažan, nije uzrokovao olujotrese tokom prolaska uz obalu u Njudžersija, rekao je Fan.

Uragan Bill, međutim, u 2009. stvorio je oko 300 olujotresa tokom kretanja prema severu, pokraj tog istog grada.

Razlika je u tragu uragana. Kad se staza poravna s određenim područjima na morskom dnu, verovatniji su olujotresi čak i ako je oluja slabija.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *