Omiljene Lego kockice, postaju veliki problem za okeane

Omiljene Lego kockice, postaju veliki problem za okeane

U svetskim okeanima nalaze se milioni sićušnih komada Lego kockica, a novo istraživanje pokazalo je da jednoj takvoj kocki treba između 100 i 1300 godina da se u okeanu u potpunosti razgradi.

Taj proces zavisi od varijacija u sastavu plastike i uslovima u moru.

Naime, 1997. godine je gotovo 5 miliona komada Lego kockica palo u more sa broda koji ih je prevozio, a procenjuje se da ih je deci u toaletu ispalo preko dva miliona, piše Sajens Alert, a prenosi portal Indeks.

U protekloj deceniji volonterske organizacije poput projekta Lego lost at sea, sakupile su na hiljade plastičnih kockica sa naših plaža.


Dugotrajna igračka

„Lego kocke su jedna od najpopularnijih dečjih igračaka u istoriji, delimično zbog toga što su toliko dugotrajne“, rekao je ekolog Endru Tarner sa Univerziteta Plimut.

„One su posebno dizajnirane za igranje i rukovanje tako da ne čudi da ne izgledaju istrošeno nakon što su decenijama bile u moru. Međutim, njihova stvarna izdržljivost čak je i nas iznenadila“, dodao je on.

Nakon što su prikupili 50 istrošenih Lego kockica s plaža na jugozapadu Engleske, naučnici su uporedili njihov hemijski sastav s arhiviranim, izvornim kockicama.


Odlično stanje i nakon 40 godina

Klasična Lego kockica izrađena je od akrilonitril butadien stirena (ABS). Premda se nekim kockicama promenila boja, a neke su bile mutne ili malo polomljene, naučnike je iznenadilo u kako dobrom stanju se one zapravo nalaze. 

„Na temelju razlike u masi između upoređenih uzoraka starih oko 40 godina, procenili smo da im je potrebno više stotina godina da se razgrade u moru“, pišu autori istraživanja.

Uprkos tome što su više decenija provele u moru, kockice izgledaju sasvim solidno. Malo su im zaobljeni rubovi, malo su potamnele ili izbledele, ali su inače u dobrom stanju.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *