Omega masne kiseline čuvari dobrog zdravlja

Omega masne kiseline čuvari dobrog zdravlja

Ljudski organizam lako sintetiše zasićene masne kiseline, ali teže stvara nezasićene, jer su za to potrebni određeni enzimi, pa se one unose putem hrane ili suplemenata. Ovoj grupi pripadaju omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline se nalaze u nekim biljnim vrstama, kao što su orasi i semenke lana, ali se iz njih ne može izvući dovoljna količina za naš organizam. Zbog toga se moramo okrenuti hrani koja je bogata ovim masnim kiselinama, kao što je plava riba-tuna, sardina, skuša ili losos.

Omega-6 masne kiseline se uglavnom nalaze u biljnim uljima i žitaricama. One se u našem telu pretvaraju u oblike koji su nam najpotrebniji.


Dve masne kiseline imaju suprotne funkcije u našem organizmu

Dok omega-6 masne kiseline podstiču upalne procese i zgrušavanje krvi, omega-3 masne kiseline zaustavljaju upalne procese i rastvaraju krvne ugruške.

Međusobni odnos omega-3 i omega-6 je veoma važan i on bi trebao da bude izbalansiran.

Prekomeran unos omega-6 masnih kiselina dovodi do hroničnog upalnog stanja, što doprinosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti.

Jedno od objašnjenja je u oštećenju zidova krvnih sudova, koja dovode do upalnih procesa.To predstavlja početak stvaranja naslaga u krvnim sudovima, u kojima se, zbog viška omega-6 masnoće, krv zgrušava i nastaje ugrušak koji dovodi do njihovog začepljenja.


Značaj masnih kiselina

Omega 3-masne kiseline pomažu u kontroli lupusa, ekcema, kao i reumatoidnog artritisa. Osim toga, novije studije su pokazale da omega-3 masne kiseline imaju zaštitnu ulogu kada su u pitanju kancerogene bolesti.

One imaju pozitivan uticaj na: astmu, psorijazu i različite dermatitise, ublazavaju menstrualne bolove i inflamatorna oboljenja creva.Takođe su od velike pomoći i kod mentalnih poremećaja kao što su: bulimija i anoreksija, bipolarni poremećaj i šizofrenija.

Za trudnice i dojilje unos omega 3-masnih kiselina je posebno bitan, jer se mozak bebe razvija u trećem tromesečju i u prvih 18 meseci života. A poznato je da je mozak najbogatiji masnoćama.

On se sastoji od 60 odsto masnoće, od čega 10 odsto čine omega-3 masne kiseline, a 10 odsto omega-6 masne kiseline. Omega-6 masne kiseline preporučuju se za regulisanje promena raspoloženja kod žena, kao što je PMS i kao prirodna pomoć u slučaju depresivnih stanja.


Nedostatak masnih kiselina

Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina mogu biti suva i ispucala koža i kosa, krti nokti, tamne fleke na licu, tvrda koža na laktovima.

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina može prouzrokovati i smanjenu produkciju hormona i samim tim dovesti do problema sa plodnošću.

Izvor: N1
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *