Novi pristan će dosvesti nautičare u Zrenjanin

Novi pristan će dosvesti nautičare u Zrenjanin

U toku je izmuljenje kanala Begej u Zrenjaninu. Radovi se sprovode u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Izmuljenje kanala Begej, na mestu stare okretnice za brodove, obavlja se pomoću hidrauličnih bagera na amfibijskim gusenicama. Izvađeni materijal se plovnim objektima transportuje dva kilometra nizvodno na lokaciju deponovanja.

Na početku stare okretnice za brodove biće postavljen plutajući dok, odnosno pristan. Ta lokacija je u blizini postojećih gradskih saobraćajnica i pešačkog mosta.

Radovi se sprovode u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija – Srbija pod nazivom „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“ (BEGA), a vrednost posla iznosi 584.190 evra.

„Uređenjem obale i postavljanjem pristana omogućava se korišćenje turističkog potencijala Hidrosistema DTD i omogućava razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini. Takođe, i kroz ove radove, prepoznat je potencijal Hidrosistema DTD kao mogućeg pokretača u oblasti plovidbe i saradnje između Srbije i Rumunije“, saopštilo je Javno preduzeće „Vode Vojvodine“.

Inače, projekat BEGA se u Srbiji odnosi na revitalizaciju kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara.

Pored izmuljenja okretnice i izgradnje pristana, projekat revitalizacije kanala Begej obuhvata i izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti.

Takođe, predviđa i sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, kao i izgradnju dvonamenske staze (radno – inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku.

Ukupna vrednost celog projekta iznosi oko 14 miliona evra.

Izvor: Dnevnik
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *