Nemačka mornarica se protiv morske bolesti bori žvakom s vitaminom C

Nemačka mornarica se protiv morske bolesti bori žvakom s vitaminom C

Morska bolest je poput kazne na otvorenom moru, bez obzira da li pogađa putnike na brodovima ili profesionalne mornare.

Kako lekovi protiv mučnine mogu da imaju razne nuspojave, nemačka mornarica je odlučila da na svojim marincima testira delotvornost žvakaćih guma s visokim nivoom vitamina C.  

Najčešće se u borbi protiv morske bolesti propisuju antihistaminici, koji istovremeno deluju sedativno i sprečavaju povraćanje, ali njihova česta nuspojava je osećaj umora i pospanosti, što je neprihvatljivo za posadu vojnog broda.  

“S obzirom na ranije nalaze da vitamin C ublažava simptome morske bolesti i da je njegovo dejstvo duže nego u slučaju uzimanja antihistaminika, nemački vojni lekari su početkom godine započeli dvogodišnje ispitivanje na nekoliko stotina marinaca vojnih fregata”, rekao je Andreas Koh s Pomorskog medicinskog instituta.  

Koh je objasnio da se žvakanjem žvakaće gume oslobađa visoka doza vitamina C i deluje tako da se sprečava ili umnogome smanjuje lučenje histamina u mozgu. Vrlo brzo deluje jer sadržaj žvake brzo ulazi u telo putem pljuvačke. Kako bi se ova teorija proverila, tokom istraživanja će se nekim mornarima davati žvake s velikom količinom vitamina C, a drugima neće.  

Vitamin C prirodno snižava nivo histamina u ljudskom organizmu. Reč je o hemijskim vezama koje uzrokuju alergijske simptome, a njihov prevelik nivo u organizmu rezultira mučninom i povraćanjem.  

Različiti su razlozi koji izazivaju pojavu morske bolesti kod raznih osoba. Najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom, a ponekad se koristi i naziv “nausea”, koji koren vuče iz starogrčke reči za brod.  

Zabeležena je i pojava vrtoglavice koja obično nastaje pošto putnik napusti brod. Koh objašnjava da mnogi koji se nalaze na nekom plovilu reaguju na ljuljanje broda na talasima, a da putnik u stomaku oseća talase na svakih pet sekundi. On dodaje da je na to osetljiva velika većina ljudi.  

Morska bolest nastaje kada sistem za ravnotežu smešten u unutrašnjem uhu prima drugačije nadražaje od ostalih receptora.  

Za razliku od putnika na kruzerima, mornarički brodovi ne mogu uvek da izbegnu velike talase na otvorenom moru, a ako veći deo marinaca podlegne morskoj bolesti, vojne operacije se u nekim slučajevima moraju prekinuti.

Izvor: 021 
Foto: Pixabay          

 •   
 •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *