Nekoliko činjenica o gusarima, koje možda niste znali

NA_VODI_gusari

U stvari postoji puno skrivenih činjenica o ovim opasnim pomorcima, koje možda ne znamo. I uprkos smešno predstavljenom liku kapetana Džeka Speroa u „Piratima sa kariba“, oni zapravo nisu tako dobri. Štaviše, loši su.

Pirati, koji već dugo drže reputaciju da su bezobzirne ubice, su osmislili neke prilično čudne načina da izvrše nedela dok su na moru. Takođe su uveli nekoliko trendova, uključujući nošenje minđuša i skrivanje blaga.

Osmislili su kodeks ponašanja i znakovni jezik, pomoću kog su razgovarali jedni s drugima tokom putovanja na moru. Ovaj piratski kodeks je imao za cilj da održi mir među gusarima, tako da se nisu smeli boriti međusobno dok su na brodu, ali je zato na kopnu bilo sve dozvoljeno. Štaviše, ovaj neformalni piratski kodeks je imao za cilj da odredi i vrstu odeće koju bi pirat nosio.


Gusarska zastava

„The Jolly Roger“ je opšte prihvaćena univerzalna zastava za gusare. Ima crnu pozadinu i lobanju i ukrštene kosti na prednjoj strani. Pored ove vezije, postoji još širok spektar drugih gusarskih zastava.

Prvo pominjanje ove zastave nalazi se u knjizi iz 1724. pod nazivom „Opšta istorija pirata“, Čarlsa Džonsona. Međutim, postoje mnoge verzije ove zastave, kao što je zastava od Crnobradog, koja je pokazivala skelet đavola koji nazdravlja.


Crnobradi

Crnobradi je možda najstrašniji i najpoznatiji gusar na svetu. Rođen je kao Edvard Tič, ali je kasnije dobio nadimak, Crnobradi, zbog svoje guste crne brade i zbog njegove strahovite smirenosti. Crnobradi je bio mnogo skloniji da koristi svoju zastrašujuću pojavu, nego nasilje.

Da bi održao svoj zastrašujući izgled, Crnobradi je pleo konoplju u bradu i u kosu, tako da kada bi zapalio konoplju, izgledalo bi kao da su njegova brada i kosa zapaljene. Time je užasavao sve prisutne, jer je izgledalo kao da je upravo izašao iz pakla.


Žene gusari

Među opakim piratima je bilo i žena. Ani Boni i Mari Red su bile ženski gusari. Ani Boni je bila tako impresivna da je na brodu imala ulogu prvog oficira, dok je Mari Red odabrala da se oblači kao muškarac da bi sakrila svoj identitet.

Kada su ove dve žene kasnije bile zatvorene, Ani je u zatvoru krivila kapetana Kaliko Džeka za njihovo zarobljavanje, rečima: „Da ste se borili kao čovek, vi ne biste sada bili obespravljeni kao pas“.


Grog

Da bi sprečili mornare u britanskoj mornarici da piju prljavu vodu, koja je bila zagađena algama i mikrobima, britanska mornarica je svakog dana svakom mornaru davala pintu (0.47L) ruma da meša sa vodom. Tako je nastao grog.

Pirati, baš kao i mornari u mornarici, piju šta im je na raspolaganju. I zato što je na Karibima bilo velikih količina ruma, gusari nisu oskudevali u istom. Ubrzo su počeli dodavati i limunov sok u grog (mešavina ruma i vode), za koji se kaže da sprečava skorbut, a kog je takođe bilo u izobilju.


Povez za oko

Pirati se redovno prikazuju sa povezom za oko, ali to ne znači da svim piratima nedostaje po jedno oko. Mnogo gusara je nosilo povez, tako da jedno oko uvek bude prilagođeno na tamu. Na taj način su mogli, kada se spuste ispod palube i uklone povez, odmah videti mnogo jasnije.


Odeća i minđuše

Kao što je ranije pomenuto, piratska odeća je bila, iako fensi i interesantna, sastavljena iz nužde, a ne da bi izgledala dobro.

Minđuše su imale za ulogu osiguranja i platežnog sredstva, tako da, ukoliko bi umrli, zlatne ili srebrne minđuše mogle su biti rastopljene kako bi platile kovčeg i druge pogrebne potrebe. Neki pirati su čak imali svoje adrese urezane u unutrašnjosti minđuša, u nadi da će ih otpremiti kući na ukop, ako bi umrli.

Minđuše nisu služile samo za plaćanje pogrebnih usluga, već su na njih nanosili vosak kako bi izbegli oštećenje sluha od glasnih topova.

Za minđuše su vezana i neka sujeverja. Neki pirati verovali su da bi one mogle sprečiti morsku bolest, dok su drugi mislili da može popraviti loš vid. Međutim, mnogi pirati su verovali da ih par zlatnih minđuša može spasti od utapanja.


Blago

Koliko god filmovi žele da prikažu da su pirati krali samo zlato, a zatim ga negde sakrivali, to zapravo nije bilo tako često.

Pirati su plačkali sve brodove koji su nosili teret preko Atlantika, a oni su transporovali sve. Od drva, tkanine i životinjske kože do hrane, alkohola i oružja, koji su svakako trebali gusarima.

Upamćen je jedan gusar, Vilijam Kid, koji je svoje blago sakrio na tropskom ostrvu. Međutim to je blago kasnije iskopao njegov kamarad i saveznik, da bi na sudu dokazao da je Vilijam gusar.


Gusarski brak

Pirati su možda prvi koji su počeli da praktikuju gej brak, i to još od 1600-ih godina. Dva muška gusara mogu posta „matelotage“, što je francuska reč koja označava pomorce homoseksualce koji su u nekoj vrsti saveza.

To znači da mogu deliti sve zaplenjeno u pljačkama, razmjenjivati zlatno prstenje, živeti zajedno i dobiti i nasledti sve, ako jedan umre pre drugog.

NA_VODI_gusari

Egzekucije

Zarobljenici nisu ubijani tako što su terani da hodaju po dasci, koja je bila na ivici broda. Zapravo, ubijani su odmah, a ako su imali sreću da prežive, zarobljenici su često ostavljani na pustim ostrvima, ili su bičevani mokrim kožnim bičem, ili su pak bili vučeni za brodom, zavezani za konop.


Pravila ponašanja

Svaki brod je imao svoja pravila i niz zakona. Ova pravila su poštovana od strane svih na brodu i određivala su kako se delio, ko je imao određene zadatke i šta se očekivalo od svih ljudi na brodu.

Jedno takvo pravilo, koje su imali gotovo svi brodovi, je da nije bilo međusobnih borbi na brodu. Svi sporovi između gusara su se rešavali na kopnu.


Dan gusarskog jezika

19. septembar je internacionalni dan gusarskog govora i jezika. Dakle, tog dana možete govoriti kao pirat i to bi bilo savršeno prihvatljivo.


Vikinzi

Vikinzi se smatraju pretečom gusara, i verovatno su bili najbezobzirniji od svih. Oni su harali i pljačkali između osmog i dvanaestog veka, i to po celoj Zapadnoj Evropi.

Portal NA VODI

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *