“Nebeske vatrene lopte” zbunile čileanske naučnike

“Nebeske vatrene lopte” zbunile čileanske naučnike

Čileanske vlasti istražuju niz objekata koji su nedavno pali na ostrvo Čiloe i koji su, prema navodima lokalnog stanovništva, izazvali nekoliko požara. Takođe, mnogi očevici tvrde da su u pitanju meteoriti.

Međutim, analiza koju su izvršili naučnici Nacionalne službe za geologiju i rudarstvo Čilea u oblasti Dalkahue, na ostrvu Čiloe, isključila je mogućnost da su vatrene kugle uzrok požara koji su se dogodili toga dana.

Informacije su se ubrzo proširile u štampi i izazvale raspravu u naučnoj zajednici. Sve je to podstaklo radoznalost ljudi koji tvrde da vatrene kugle nisu meteoriti.

Čileanski astronom i astrofizičar Hose Maza je, za čileansku novinsku mrežu TVN, rekao da su vatrene lopte verovatno meteoriti ili svemirski ostaci koji su otpali sa raketa ili satelita.

S druge strane, astronom Džonatan Makdauel, iz centra za astrofiziku Harvard – Smitsonijan, na Tviteru je napisao da se ne može tvrditi da je reč o svemirskim ostacima i da je potrebno nekoliko dana da se dobiju relevantni podaci.

Međutim, geolozi su objavili svoju službenu procenu: ni na jednoj od sedam lokacija nisu nađeni tragovi meteorita.

Vlasti će izvršiti detaljnije analize uzoraka tla kako bi se utvrdio uzrok požara, dok misterija vatrenih kugli i dalje hrani maštu onih koji više vole natprirodna objašnjenja.

Izvor: Sputnik News

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *