Naučnici su uspeli da podstaknu razmožavanje ugrožene vrste korala

Naučnici su uspeli da podstaknu razmožavanje ugrožene vrste korala

Naučnici na Floridi prvi put su uspeli da veštački podstaknu razmnožavanje ugrožene vrste atlantskog korala u akvarijumu i smatraju da taj napredak jako obećava u naporima za obnovu koralnih grebena u divljini.

Postignuće, objavljeno ove nedelje u Floridskom akvarijumu u Apolo Biču, ostvareno je zahvaljujući “pozajmljenim” laboratorijskim tehnikama razvijenim u muzeju i vrtovima Horniman sa sedištem u Londonu.

Te su tehnike ranije korišćene za razmnožavanje 18 vrsta pacifičkog korala, rekli su zvaničnici.

Naučnici planiraju da iskoriste svoju novostečenu ekspertizu za uzgoj novih kolonija korala koje će jednoga dana moći da nasele floridski sistem grebena, jedan od najvećih na svetu, čiji je veliki deo uništen zbog klimatskih promena, zagađenja i bolesti zadnjih decenija.

“Ovo je stvarno budućnost obnove korala na Floridi i širom sveta”, rekla je u agenciji Rojters naulnica Keri O’Nil iz Floridskog akvarijuma. “Moći ćemo to učiniti za desetine vrsta i to će otvoriti svet novih mogućnosti”, kazala je.

Saradnja Floridskog akvarijuma s muzejom i vrtovima Horniman u Londonu oko tog projekta počela je 2017. kada je situacija s floridskim koralnim grebenima postajala sve lošije zbog širenja bolesti.

Korali spadaju u morske životinje. Pretežno su prirasli za podlogu ili slabo pokretni polipi, koji na slobodnoj (neprirasloj) strani imaju jedini telesni otvor – usta, okružena vencem pokretljivih pipaka. Svojim sokom, koji izlučuju iz žarnih čahurica, mogu omamiti ili usmrtiti sitne organizme. Razmnožavaju se polno i bespolno, a češće je bespolno razmnožavanje pupljenjem i nepotpunim deljenjem.

Polipi izlučuju kalcijum karbonat ispod sebe i on se godinama nakuplja formirajući koralne grebene koji služe kao ključno stanište života u tropskom moru i pomaže u zaštiti obale apsorbirajući energiju talasa od uragana i drugih oluja.

Koralli su osetljivi na velike promene temperature vode, a zbog klimatskih promena more postaje sve toplije.

Izvor: N1
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *