NASA SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU: U Vojvodini je trenutno najviše požara u Evropi

NASA SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU: U Vojvodini je trenutno najviše požara u Evropi

Kako pokazuju satelitski snimci NASA-e, u prethodnih sedam dana Vojvodina je područje sa najviše požara na tlu Evrope.

Aktuelni podaci se ažuriraju na svaka tri sata i prikuplja ih nekoliko satelita. Prikaz Balkana crveni se od požara, a posebno se izdvajaju pojedini delovi Vojvodine.

Kako se može videti na mapi, stotine požara je identifikovano i to najviše u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delu Srema. Kada se pogledaju i podaci za proteklih 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike gde već mesecima bukte požari, zbog čega su u svetu pokrenute i akcije da se spreči uništavanje šuma.

Takođe, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi se da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem.

Ono što je posebno interesantno je da u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu. Na osnovu toga se može naslutiti samo to da su vlasti ovih zemalja uspele da suzbiju ovu pojavu, jer je sasvim izvesno da poljoprivrednici kojima je spaljivanje najjeftiniji način čišćenja njiva, nisu sami odlučili da više ne rade.

Podsetimo da se poslednjih dana i vozači žale da je nemoguće voziti po putevima u Vojvodini zbog dima usled spaljivanja niva. Za sada od državnih organa nije dobijen ni jedan podatak da je iko kažnjen zbog paljenja njiva.

Podatke o požarima sa satelita NASA možete pratiti ovde.

Izvor: Luftika
Foto: NASA
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *