Najlepša kućica na vodi u Srbiji

Najlepša kućica na vodi u Srbiji

Jedna sojenica na obali reke Save, 30km od Beograda, na izolovanoj lokaciji izgleda kao kućica iz bajke o kojoj mnogi od nas maštaju.

Ova kućica postoji već tri godine, i iako spolja deluje malo, površina joj je 83m2. Napravile su je arhitekte studija Remorker iz Beograda.

“Prostor na kom je kuća postavljena je plavno tlo i na proleće je veći deo terena poplavljen. Zato je kuća projektovana na stubovima, odnosno kao sojenica. U njenoj neposrednoj blizini nema drugih izgrađenih kuća”, rekla je za naš portal Dušica Oparnica iz “Remorker Architects” studija.

Pristup parceli je preko izgrađenog nasipa ili čamcem u plavnom periodu. Sojenica je zamišljena kao kuća za odmor ili vikendica. Mesto gde se može pobeći, izmestiti iz svakodnevnog života i sakriti.

“Jednostavna, arhetipska forma kuće (onakva kakvu bi dete nacrtalo) asocira na osnovnu ulogu – sklonište; sklonište od prirodnih uticaja, životinja i ljudi. Kuća je mesto gde se može sakriti i posmatrati život izvan nje. Osa simetrije je upravna u odnosu na reku. Iz kuće je pogled kroz mnogobrojne otvore omogućen na obe bočne strane dok je glavna vizura ka reci naglašena velikom konzolnom terasom u produžetku dnevnog boravka. Uvučena je u odnosu na front reke i prvo visoko rastinje, da bi se između kuće i reke na nagnutom terenu formirao poluukopan prostor za sedenje oko ognjišta”, kaže nam Oparnica.

Šarm ovoj sojenici daje i materijal od kog je izrađena – drvo, a cela drvena konstrukcija leži na betonskoj ploči koja se oslanja na uvučene stubove i uvučene betonske zidove prizemlja.

Svi otvori na fasadi su naglašeni drvenim elementima, dok su roletne u boji fasade. Crna spoljašnjost naglašava topli drveni enterijer, sa vidnim gredama i raspinjačama, drvenom oblogom zidova i belim gipsanim krovnim površinama.

Izvor: NovaS
Foto: Remorker Architects 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *