Mulj zarobio čamce u Čukaričkom rukavcu

Mulj zarobio čamce u Čukaričkom rukavcu

Kada bi smeće bilo jedini problem Čukaričkog rukavca, sve bi bilo lakše. U ovome su saglasni sugrađani koji svoje čamce poveravaju na čuvanje JP “Ada Ciganlija” i već mesecima unazad nemaju mogućnost ni da isplove iz ovog “parkirališta”, ni da uplove u njega. Nanosi iz reke Topčiderke dostigli su kritičan nivo i čini se da u skorije vreme nema rešenja ovog problema.

Kako nam se požalio jedan od korisnika vezova u rukavcu, dva meseca već ne može da isplovi zbog nataloženog mulja. Smeće, o kom su nedavno “Novosti” pisale, a koje je očišćeno u organizovanoj akciji tokom prethodnog vikenda, mali je problem naspram nanosa.

– Dugogodišnji sam korisnik pristana i dugo već imamo problem – kaže nam D. N. – Kanal koji je iskopan pre izvesnog vremena nije dobro urađen da bi mulj mogao da se ukloni. U Čukaričkom rukavcu ima oko stotinu plovila i mnogo nas se udružilo, te smo se obraćali i “Adi” i preduzećima “Beogradvode” i “Srbijavode”. Svi pokušaji da se reši problem bili su kratkoročni.

Prema rečima našeg sagovornika, sve je počelo kada je izgrađen Most na Adi i kada je ukinuto stovarište goriva “Jugopetrola” prekoputa Čukaričkog rukavca.

– Dok je stovarište radilo, na svaka dva-tri dana dolazio je brod sa gorivom. On je jakim motorima dizao mulj i indirektno je tako održavao kanal. Onda su kanal malo raskopali i oticanje je funkcionisalo samo te godine. Čuli smo glasine da se zapuštanjem rukavca pravi prilika da se dobije građevinski plac ili da se napravi gradska marina – priča D. N.

I iz “Ade Ciganlije” kažu da je problem nastao u toku izgradnje Mosta na Adi.

– Imajući u vidu da do sada nije pronađeno rešenje za reku Topčiderku, koja se uliva u Čukarički rukavac, jedan deo problema čini i taloženje nanosa i peska, koje Topčiderka nosi sa sobom, a koji se taloži na delu rukavca neposredno ispod mosta – navode iz ovog preduzeća.

“Ada Ciganlija” ne krije da je problem rešiv, ali takvi poduhvati zahtevaju velika finansijska sredstva.

Inače, Čukarički rukavac je u nadležnosti preduzeća “Srbijavode”, ali na pitanja o tome na koji način će se dugoročno rešiti navedeni problem, od njih nismo dobili odgovore do zaključenja ovog broja.


PLANIRANO 685 MESTA ZA PLOVILA

POČETKOM prošle godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je i konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja Čukaričkog rukavca. Takvim uređenjem procenjeno biće obezbeđeno 685 mesta za plovila, od čega oko 650 za plovila na vezovima pod zakupom i oko 40 za ona na kratkotrajnom boravku u vodi.


ČIŠĆENjE 2016. GODINE

JKP “Beogradvode” očistilo je ulaz u Čukarički rukavac aprila 2016. godine. Tada je izneto oko 30.000 kubika mulja. Međutim, Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vodama koji je stupio na snagu 21. 12. 2016. preduzeće više nije nadležno nad vodama prvog reda, u koje spadaju reka Sava i Čukarički rukavac.

Izvor: Večernje novosti
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *