Mešetarenja u Vrbasu i Kuli, oko najveće ekološke donacije EU Srbiji

Mešetarenja u Vrbasu i Kuli, oko najveće ekološke donacije EU Srbiji

Najvećom ekološkom EU donacijom Srbiji upravljaće, umesto javnog preduzeća, privatna firma, iako su opštine Vrbas i Kula ispunjavajući ugovornu obavezu prema EU kao donatoru u novembru 2018. godine osnovale zajedničko javno komunalno preduzeće za upravljanje Centralnim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, preneo je danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Taj prečistač je, kao jedna od najvećih EU donacija Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, ponuđen na održavanje u pregovaračkom postupku – privatnoj kompaniji, iako postoji Javno komunalno preduzeće Prečistač, navodi VOICE.

Poziv u pregovaračkom postupku je bez objavljivanja javnog poziva upućen firmi “Veolia Water Solutions and Tećnologies” (VWST) sa sedištem u Beogradu, koja je domaći ogranak najvećeg svetskog privatnog partnera u “biznisu vode” i ima 12 zaposlenih u Srbiji.

Opštine Vrbas i Kula su u novembru 2018. godine osnovale zajedničko javno preduzeće za upravljanje Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda, pre nego što je postrojenje dobilo upotrebnu dozvolu, a jedini zaposleni u preduzeću bio je v.d. direktor.

Od pozvanog operatera očekuje se da održava i upravlja radom Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda uz sve propratne aktivnosti.

Opština Vrbas će, kao naručilac će preduzeću VWST kao operateru, uz fiksne troškove usluge plaćati troškove energenata, hemikalija, održavanja higijene, košenja trave, kao i angažovanog stručnog osoblja, naveo je danas VOICE.

Izvor: Beta
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *