Međunarodni krivični sud neće goniti Izrael zbog upada na humanitarne brodove 2010.

Međunarodni krivični sud neće goniti Izrael zbog upada na humanitarne brodove 2010.

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatu Bensuda ponovila je danas da nema razloga za postupak protiv Izraela zbog smrtonosnog upada na humanitarne brodove koji su plovili ka pojasu Gaze 2010. godine.

Bensudina odluka je stigla tri meseca nakon što joj je sud po drugi put naložio da ispita ima li osnova za postupak protiv Izraela.

„I dalje nema razumne osnove za otvaranje istrage“, navela je ona u izjavi.

Bensuda je ponovila stav da ne raspolaže „razumnom osnovom“ za zaključak o nivou „ozbiljnosti dovoljnom da bi to bilo prihvatljivo pred sudom“ i pozvala da se slučaj „zatvori“.

Ona je i 2014. odlučila da ne goni Izrael, a to potom potvrdila 2017, kada joj je sud prvi put naredio da pregleda slučaj.

Flota turske nevladine organizacije IHH, bliske turskim vlastima, plovila je ka tada blokiranom pojasu Gaze kada su izraelski komandosi upali na brodove u međunarodnim vodama.

U izraelskom napadu na brod „Mavi Marmara“ ubijeno je devet Turaka, a deseti je kasnije preminuo od povreda.

U floti je tada bilo osam brodova, s ukupno 70 članova posade iz četrdeset zemalja. Njihov cilj je bio da u Gazu odnesu pomoć i privuku pažnju medjunarodne zajednice na posledice izraelske blokade.

Izvor:  Beta-AFP 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *