Lansirna plutajuća platforma kosmodroma “Morski start” uskoro kreće za Rusiju

Lansirna plutajuća platforma kosmodroma “Morski start” uskoro kreće za Rusiju

U nedelju 23. februara izvršen je utovar lansirne platforme „Odisej“ na teretni brod „Xin Guang Hua“ u luci Long Bič na američkoj pacifičkoj obali, sledi iz podataka portala za praćenje brodova Vessel finder.

Lansirna platforma „Odisej“ deo je plutajućeg kosmodroma „Morski start“, koji će se nalaziti u preduzeću za remont brodova u Slavjansku, udaljenom 50 kilometara od Vladivostoka. Deplasman lansirne platforme je 46 hiljada tona, njegova dužina 133 metra, a širina 67 metara.

Teretni brod „ Xin Guang Hua“ stigao je u luku Long Bič 18. februara. Dva dana kasnije, 20. februara, objavljeno je da je započeo proces dislokacije kosmodroma i da se platforma „Odisej“ transportuje na hongkonški brod.

Projekat „Morski start“ pokrenut još 1995. godine, a u njemu su učestvovale američka kompanija „Boing“, ruska RKK „Energija“, norveška kompanija za brodogradnju „Aker solušns“, ukrajinski konstruktorski biro „Južnoje“ i PO „Južmaš“. Posle reorganizacije, vodeću ulogu u projektu dobila je RKK „Energija“.

Planirano je da se lansirna platforma na Daleki istok dopremi za tri nedelje. U brodogradilištu Slavjansk „Odisej“ se očekuje u drugoj polovini marta.

Plutajući kosmodrom „Morski start“ omogućiće da se smanje troškovi prilikom lansiranja satelita u geostancionarnu orbitu koja se proteže iznad ekvatora.

Izvor: Sputnik news
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *